Srbija
0

U Beogradu otvoren Avalski toranj

SRNA
U prisustvu državnog vrha Srbije svečano je otvoren novi Avalski toranj, podignut na mjestu starog, srušenog u NATO bombardovanju 1999. godine.

Avalski toranj, visok 204,5 metara najviši je objekat na Balkanu, a kada je prošle godine završen, bio je drugi po visini objekat u svijetu.

Svečanom otvaranju tornja, koji je jedan od simbola Beograda,    prisustvovali su predsjednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković sa članovima kabineta, predsjednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, kao i patrijarh Irinej i predstavnici drugih vjerskih zajednica.

Otvaranje Avalskog tornja dva puta je odlagano, prvi put zbog solidarnosti sa građanima Evrope koji su bili u žalosti zbog tragične pogibije poljskog predsjednika Leha Kačinskog i poljske delegacije, a drugi put zbog najavljenih loših vremenskih prilika.

Avalski toranj će imati mnoge upotrebne funkcije - telekomunikacione, za uspostavljanje sistema digitalne televizije u Srbiji, biće prenosnik svih signala, neophodan vojsci, policiji, televizijama i mobilnim stanicama. 

Radovi na novom Tornju trajali su tri godine i završeni su jesenas. Toranj je građen bez odstupanja od projekta arhitekata Uglješe Bogunovića, Slobodana Janjića i konstruktora Milana Krstića, tvoraca starog Avalskog tornja. 

Njegova konstrukcija može da izdrži i zemljotres do 9,2 stepena Merkalijeve skale, a vrh antene novog tornja napravljen je od nesagorivih materijala. 
U prilaznu stazu tornju  ugrađeno je 200 otisaka dlanova najzaslužnijih donatora i učesnika akcije "Izgradimo toranj na Avali", među kojima slikarke Olje Ivanjicki, te akademika - Matije Bećkovića, Milorada Pavića, Dušana Kovačevića, Toneta Serafimovskog i Vladimira Veličkovića, kao i tenisera Ane Ivanović i Novaka Đokovića.

Stari Avalski toranj projektovan je od 1959. do 1960. godine, građen od 1961. do 1964. godine, a otvoren je 1965. godine.