Srbija
0

U Beogradu osuđen četnički vojvoda

FENA
Pred općinskim sudom u Beogradu samozvani četnički vojvoda Siniša Vučinić u srijedu je osuđen na šest mjeseci uvjetne kazne zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, zbog prijetnja srbijanskom parlamentarnom zastupniku i čelniku Socijaldemokratske unije Žarku Koraću i novinaru Milošu Vasiću.

Presuda je donesena na temelju optužnice državnog odvjetništva zbog ugrožavanja sigurnosti Koraća i Vasića. Sud je uzeo u obzir to što je Vučinić porodični čovjek i što je do sada samo jednom osuđivan, javljaju beogradski elektronski mediji.

U reakciji na presudu Korać je odluku suda ocijenio "skandaloznom“ te izrazio nadu da će odvjetništvo zbog toga uložiti žalbu.

Vučinić, kontroverzni srbijanski državljanin porijeklom iz Trebinja, koji je, po navodima medija, član Srpske radikalne stranke i predsjednik na srbijanskoj sceni potpuno minornog Srpskog pokreta socijalista, uz to i samozvani četnički vojvoda, izazvao je pozornost javnosti nedavnom najavom o osnivanju srpskog četničkog pokreta Republike Srpske.

Potkraj jula Vučinić je sedmičniku „Vreme“ poslao telegram i pismo, u kojima izražava saučešće u povodu „Vasićeve smrti“, a potom se hvali da je pridonio ubistvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Također navodi kako će nastojati da i "Vasić i Korać uskoro budu u društvu svog miljenika Zorana Đinđića", prenosi Hina.