Učestvovalo 16 zemalja i 27 letjelica
0

U Beogradu održan aero-miting "Batajnica 2012"

Anadolija
(Foto: Agencija Anadolija)
Na aerodromu Batajnica kod Beograda danas je povodom stogodišnjice vojnog vazduhoplovstva u Srbiji održan međunarodni aeromiting "Batajnica 2012", javio je novinar agencije Anadolija iz Beograda. U letačkom dijelu progarama najviše pažnje privukle letelice Italije i Rusije, u statičkom SAD-a i Turske

Na manifestaciji koju je pratilo više od deset hiljada posjetilaca učestvovali su predstavnici 16 zemalja sa ukupno 27 letjelica i oko 200 ljudi. Sa egzibicijama u vazduhu predstavili su se timovi iz 11 država.

Na ovoj manifestaciji učešće su uzeli predstavnici Austrije, Bugarske, Danske, Italije, Francuske, Rusije, SAD-a, Slovenije, Turske, Rumunije i Francuske sa svojim letjelicama.

Pored zvaničnika Srbije, predsjednika Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vučića i članova vlade aeromitingu su prisustvovali predstavnici Nacionalne garde Ohaja, diplomate i vojni atašei u Beogradu ali i brojne javne ličnosti.

Mitingu su nazočile i delegacije Velike Britanije, Crna Gore, Bosne i Hercegovine, Švedske i Ukrajine.

Vojska Srbije se predstavila sa 45 letelica, među koji su bili avioni "Orao", "Super galeb G4", te helikopteri "Gazele".

Na aeromitingu su performanse pokazati vazduhoplovi tipa "Eurofighter", "Typhoon" "F 16", "Mig 29/MM2", "Alfa džet", kao i helikopter "Crni soko" (Black Hawk).

Tursko vojno vazduhoplovstvo sa svojom grupom letjelica "Turske zvijezde" predstavilo se sa transportnim avionom "Transall C-160", za koji vladalo posebno intersovanje posjetilaca mitinga.

Predstavnik Turskih vazdušnih snaga potpukovnik Ihsan Kaplan koji sa grupom "Turk Yildizlar" po prvi put učestvuje na ovom mitingu izrazio je zadovolstvo zbog velikog intersovanja posjetilaca za turski letački tim.

"Sretni smo zbog ovolikog interesovanja za naš avion i letački tim. Takođe nam se svidio prisan odnos srbijanskog naroda. Čitava organizacija je bez greške.cZnačajna je posjećenost i u cilju promocije naših vazdušnih snaga rado se odazivamo želji posjetilaca da se slikaju sa nama, da vide kokpit i unutrašnjost aviona", rekao je potpukovnik turske avijacije i dodao da po prvi put učestvuju na ovoj manifestaciji ali da su turski avioni ranije sletali na batajnički aerodrom.

On je dodao da skoro nema zemlje u Evropi u kojoj nisu letjele "turske zvijezde" i da mitinzi ovog pita doprinose razvoju odnosu dveju zemalja. Pored turske letelice u dijelu statični letelica veliko intersovanje posjetilaaca vladalo je za vazduhoplom SAD-a "Stratotankerom", koji u vazduhu dopunjije gorivo drugim letelicama.