Regija
0

U Beograd stigla prva ruska humanitarna pošiljka Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Beograd je u srijedu stigla prva pošiljka od 40 tona humanitarne pomoći iz Rusije namijenjena srpskom stanovništvu na Kosovu.

Ministar za Kosovo u srbijanskoj vladi Slobodan Samardžić izjavio je novinarima u beogradskoj zračnoj luci "Nikola Tesla" da je pošiljka humanitarne pomoći iz Rusije veliki poticaj opstanku Srba na Kosovu te da će ona idućih dana biti podijeljena obiteljima, njih 8300, u srpskim enklavama i sjevernom dijelu Kosova.

"Pošiljka znači mnogo u materijalnom i moralnom smislu", kazao je Samardžić.

Otpravnik poslova ruskog veleposlanstva u Beogradu Aleksej Sokolov kazao je da je pošiljka koja se sastoji od 40 tona hrane, koju je osiguralo rusko Ministarstvo za izvanredne situacije, prva etapa pomoći srpskom stanovništvu na Kosovu, te da će do 10. travnja u Srbiju stići ukupno četiri zrakoplova s hranom, lijekovima i medicinskom opremom.

Ukupna ruska humanitarna pomoć namijenjena Srbima na Kosovu je 140 tona i vrijedna je 1,7 milijuna američkih dolara.

Nakon ruske najave upućivanja pomoći u područja na Kosovu gdje živi pretežito srpsko stanovništvo, koja bi se, kako je bilo najavljeno, dijelila bez obzira na nacionalnost, oglasio se i kosovski premijer Hashim Thaqi, koji se usprotivio slanju takve pomoći preko beogradskih kanala i zatražio da ona bude upućena posredstvom kosovskih vlasti.