Regija
0

U anketama u Srbiji vodi Srpska napredna stranka

FENA
Beograd
Beograd
Uoči predsjedničkih, parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji, zakazanih za 6. maja, Srpska napredna stranka vodi u naklonosti birača ispred Demokratske stranke, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnijenja srbijanske agencije Faktor plus, predstavljeni u ponedjeljak u Beogradu.

Na pitanje za koga će glasovati na parlamentarnim izborima, 33,5 posto ispitanih odgovorilo je kako će to biti koalicija koju predvodi vodeća oporbena Srpska napredna stranka (SNS) Tomislava Nikolića, dok je 28,3 posto kao svoj izbor navelo koaliciju oko vladajuće Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića.

U raspoloženju građana prevladavaju nezadovoljstvo i bijes, a gotovo tri četvrtine građana smatra da političke stranke vode "prljavu", odnosno negativnu kampanju. Rezultati istraživanja pokazuju da će na izbore izići 55 posto ispitanih, pri čemu 46 posto njih zna za koga će glasovati, osam posto ne zna kome će dati glas, a jedan posto najavljuje da će poništiti glasački listić.

Na trećem je mjestu sa 11,8 posto koalicija koju predvodi Socijalistička partija Srbije (SPS) na čelu sa sadašnjim ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem, a četvrta je, sa 6,2 posto, koalicija "Preokret", koju predvodi Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića.

Kad je riječ o izborima za predsjednika Srbije, rezultati istraživanja pokazuju da bi na najveću potporu građana mogao računati kandidat SNS-a Tomislav Nikolić sa 36,1 posto, dok je sa 35,7 posto na drugom mjestu kandidat DS-a i dosadašnji predsjednik Boris Tadić. Sa 11,3 posto potpore ispitanika, na trećem je mjestu Ivica Dačić.

Gotovo dvije trećine ispitanika smatraju da mediji nisu objektivni u predizbornoj kampanji, a na pitanje što presudno utječe na njihov izbor kada je u pitanju politika stranke za koju glasuju, više od 90 posto ispitanih kazalo je kako su to suzbijanje kriminala i korupcije, dobre zarade, tržišna pravda i gospodarski razvoj zemlje.

Prema rezultatima istraživanja, za ulazak Srbije u Europsku uniju je 74 posto građana, pri čemu je njih 48 posto u potpunosti za to, dok je 26 posto pri stajalištu da Srbija treba ući u Uniju "ali ne po svaku cijenu".

Istraživanje je provedeno u aprilu, metodom ankete na uzorku od 1.084 osobe starije od 18 godina.