Hrvatska
0

U akciji "Tara" 40-ak uhićenih

FENA
U policijskoj akciji "Tara", koja se od jutros provodi širom Hrvatske, uhićeno je 40-ak osoba koje se povezuje s krijumčarenjem ljudi, a za nekoliko osoba još se traga, doznaje se poslijepodne od izvora bliskog USKOK-u, koordinatoru hrvatskog djela akcije u koju su uključene slovenska, bosanskohercegovačka i austrijska policija.

Uhićene osobe sutra bi, nakon kriminalističke obrade, trebale biti privedene u Istražni centar zagrebačkoga Županijskog suda, kaže isti izvor koji nije želio biti imenovan.

U Ravnateljstvu policije nisu se mogle dobiti nove pojedinosti o akciji koje je pripremana od kraja prošle godine. Na udaru "Tare" su organizirane skupine koje se bave krijumčarenjem osoba iz nekoliko zemalja u Europsku uniju, a akcija uhićenja počela je rano jutros na području 11 policijskih uprava.

Mediji nagađaju da je policija većinu uhitila na zagrebačkom području, u Međimurju i u Varaždinskoj županiji te da je i u BiH uhićeno pet osoba, u Austriji četiri osobe, a u Sloveniji dvije. U akciji su navodno zaplijenjene veće količine osobnog oružja i streljiva, ali i droga.

U vrijeme akcije naselje Sitnice u Murskom Središću bilo je potpuno blokirano policijskim snagama, a lokalni mediji su izvijestili da nikome nije bilo dopušteno napustiti naselje.

Glasnogovornik međimurske Policijske uprave Krunoslav Gosarić samo je potvrdio da se na tom području provode "policijski izvidi vezani uz ilegalno prebacivanje osoba preko državne granice".

Uhvaćena skupina krijumčara navodno je ilegalno prebacivala migrante preko granice Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske i Slovenije, a manjim dijelom i Srbije.

Po procjenama medija, riječ je o jednoj od najvećih akcija u borbi protiv krijumčarenja ljudi (trafficking) na području bivše Jugoslavije u posljednjih nekoliko godina.

Neki mediji navode da se akcija "Tara" nastavlja na opsežnu istragu slovenske policije, koja je prošlog tjedna uhitila 17 osoba zbog krijumčarenja ljudi, uglavnom Albanaca s Kosova.