Regija
220

Tužna sudbina Titovog unuka: Od dede mi je ostalo samo prezime, živim kao pas

Klix.ba
Foto: Newsweek.rs
Foto: Newsweek.rs
Joška Broz, unuk doživotnog predsjednika SFRJ, tvrdi kako nikada nije bio u težoj životnoj situaciji, jer od primanja ima samo penziju od 18.000 dinara (oko 285 KM).

"Živim kao pas", rekao je Broz u intervjuu za srbijanski NewsWeek dodavši kako mu osim prezimena djeda ništa nije ostalo.

Tako je ovih sedmica odlučio beogradski Viši sud, koji je poslije više od tri decenije okončao ostavinsku raspravu, ostavivši maršalove potomke bez nasljedstva.

Da stvar bude još gora, prije nešto više od godinu dana Joški Brozu je propao i četvrti brak iz kojeg je izašao siromašniji nego što je ikad bio, te se sada bori za golo preživljavanje. Ipak, nada se nekom životnom obrtu, što bi mogao da bude i ulazak u poslaničke klupe Skupštine Srbije.

"U prvom stepenu, rasprava je završena. Rečeno je da niko nema pravo na imovinu i - doviđenja. A u stvari je mnogo toga pokradeno. Pedeset posto imovine je nestalo, a to niko drugi nije odnio osim onih koji su bili u vlasti. U svim vlastima do danas. Recimo, opljačkani su satovi, pa se tako jedan od njih kasnije pojavio na aukciji u Švicarskoj. Od 3.500 slika ostalo je samo 750, tvrdi Dragoljub Mićunović, koji je bio pri komisijama za popis imovine odmah poslije smrti Tita. Kaže i da je to najveća pljačka 20. vijeka", rekao je Broz.

Istakao je kako ima kćerku od 10 godina za koju plaća alimentaciju od 8.000 dinara (oko 127 KM) mjesečno, te 2.800 dinara (oko 44 KM) za njene časove francuskog jezika. Na kraju mu ostane 7.000 dinara.

"Živim kako moram. U stanu ne uključujem grijanje, vozim se autobusom, više se krećem napolju, ljudi me časte, pozovu na ručak, a meni ne treba dnevno pet obroka, dovoljan je i jedan. Više sam popare pojeo u prethodnih godinu dana nego što sam bilo čega za cijeli život. Ali koga uopće interesuje što sada živim kao pas. Baš kao pas. No, živ sam i ne dam se. I opet ću napraviti pare. Inače, samo mi je jedna stvar draga - to što ne mogu da uđem u autobus a da me neko ne prepozna i ne čestita na nečemu", kazao je Titov unuk koji planira izaći na sljedeće izbore u Srbiji kao član Komunističke partije.