Zbog nepoštovanja suda
0

Tužitelj traži da se Šešelju nametne branitelj

FENA
Tužilaštvo Haškog tribunala (ICTY) obnovilo je u petak zahtjev da Vojislavu Šešelju bude oduzeto pravo da se brani sam i bude mu nametnut branitelj jer je nedavno osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda.

Tužilaštvo ocjenjuje da je nametanje branitelja Šešelju "u interesu pravde", budući da je presudom za nepoštovanje suda utvrđeno da on "namjerno i stalno ne poštuje žaštitne mjere" za svjedoke i tako ugrožava njihovu sigurnost i ometa provođenje pravde.

Tokom suđenja po optužnici za nepoštovanje suda Šešelj je tvrdio da će osuđujuća presuda biti iskorištena da mu bude nametnut branitelj, uz oduzimanje prava da se brani sam.

Haški sud je 24. jula Šešelja osudio na 15 mjeseci zatvora, ustvrdivši da je on u jednoj od svojih knjiga namjerno objavio podatke o zaštićenim svjedocima iz kojih se može zaključiti ko su oni.

Glavno suđenje lideru Srpske radikalne stranke, po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, prekinuto je na zahtjev tužilaštva u februaru kako bi se ispitale tvrdnje jednog svjedoka optužbe da mu je prijećeno.

Tužilaštvo je u augustu prošle godine podnijelo zahtjev da Šešelju bude nametnut branitelj zato što navodno opstruira proces u sudnici i izvan nje. Sudsko vijeće suca Jeana-Claudea Antonettija u decembru 2008. odgodilo je donošenje odluke o tome zahtjevu, ali je konstatiralo kako nema dokaza da Šešelj namjerno opstruira suđenje.

Obnavljajući taj zahtjev, u petak objavljenim podneskom koji je potpisao zamjenik glavnog tužitelja Norman Farrell, haško tužilaštvo tvrdi da je i sama osuđujuća presuda za nepoštovanje suda dovoljan razlog da Šešelju bude nametnut branitelj.

Tužitelj Farrell kao dokaz za to navodi da Šešelj do danas nije postupio po nalogu sudskog vijeća da knjigu u kojoj je objelodanio podatke o zaštićenim svjedocima ukloni sa svoje internetske stranice iako je rok za to istekao početkom augusta.

U podnesku tužilaštvo ocjenjuje i da je presuda zbog nepoštovanja suda potvrdila da je Šešelj otvoreno lagao sudskom vijeću kada je tokom rasprave 12. juna prošle godine tvrdio da u svojim knjigama nije objavio nijedan dokument koji je povjerljiv pred ICTY-em.

Šešelj je u pritvoru Haškog suda od kraja februara 2003. godine, kada se dobrovoljno predao. Suđenje je, poslije jednog neuspjelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, počelo u novembru 2007.

Na posljednjoj statusnoj konferenciji, sredinom augusta, Šešelj je od sudskog vijeća zatražio da preispita odluku o prekidu suđenja, naglašavajući da su svi razumni rokovi za okončanje procesa odavno prošli i da mu je uskraćeno pravo na brzo i pravično suđenje.

Vijeće suca Antonettija će se, kako se očekuje, o tome Šešeljevom zahtjevu uskoro izjasniti, prenijela je Beta.