Srbija
0

Tužilaštvo odbacilo prijave protiv Dobrice Ćosića

SRNA
Dobrica Ćosić
Dobrica Ćosić
Republičko javno tužilaštvo u Srbiji je još polovinom decembra prošle godine odbacilo krivičnu prijavu dvije beogradske nevladine organizacije protiv pisca Dobrice Ćosića za izazivanje vjerske, rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Prema riječima portparola tog tužilaštva Tome Zorića, tužilaštvo je procijenilo da u knjizi Dobirice Ćosića "Vreme zmija" nema obilježja krivičnog djela izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, za šta ga Helsinški odbor za ljudska prava i JUKOM optužuju.

"Stav tužilaštva je da zapis predstavlja lično viđenje i izražavanje pisca o određenim istorijskim događajima, te se taj citat ne može izvlačiti iz konteksta zapisa cijele knjige", rekao je Zorić.

Nevladine organizacije iz Beograda Helsinški odbor za ljudska prava i JUKOM su saopštile da Više javno tužilaštvo u Beogradu, nekadašnje Okružno javno tužilaštvo, godinu dana nije odlučilo po krivičnoj prijavi ovih organizacija protiv Ćosića zbog, kako tvrde, krivičnog djela izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje.

Ove dvije nevladine organizacije su prije godinu dana podnijele krivičnu prijavu protiv pisca Dobrice Ćosića, smatrajući da je on u svojoj knjizi "Vreme zmija", izazivao vjersku, rasnu i nacionalnu mržnju i netrpeljivost – prenijeli su beogradski mediji.