Zbog nepoštivanja Suda
0

Tužilac traži tri godine zatvora za Šešelja umjesto 18 mjeseci

Sarajevo-x.com
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Tužilac Bruce MacFarlane uložio je žalbu na presudu kojom je Tribunal u Hagu osudio Vojislava Šešelja na 18 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i traži tri godine.

MacFarlane koji nije zaposlen u tužilaštvu Tribunala, već je tužilac kao "prijatelj suda", u žalbi je ocjenio da je kazna koju je Šešelju 31. oktobra izreklo prvostepeno vijeće suda "neprimjerena", i traži produženje na tri godine, prenosi B92.

Kanadski tužilac kao osnovu za žalbu naveo je i to što će Šešelj kaznu izdržavati istovremeno sa zatvorskom kaznom od 15 mjeseci koja mu je ranije izrečena u prvom postupku zbog nepoštivanja suda.

MacFarlane je u žalbi naznačio da je Šešelj već izdržao prvu kaznu, te tako drugu kaznu ne može izdržavati istovremeno sa njom.

Tribunal do sada nije zvanično protumačio da li su kazne zbog nepoštovanja suda Šešelju već uračunate u vrijeme koje je od februara 2003. proveo u pritvoru Tribunala.

Predstavnica Suda Nerma Jelačić je ranije izjavila da će to zavisiti od presude koju će Tribunal izreći Šešelju na kraju glavnog postupka.

Taj postupak se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-1993. Završne riječi na tom suđenju zakazane su za 5. mart.

O žalbi tužioca MacFarlanea, odlučiće Apelaciono veće Tribunala.

Tribunal je Šešelja krajem oktobra osudio na 18 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda, zbog objavljivanja, uprkos sudskoj zabrani, informacija o identitetu zaštićenih svedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine.

U vrijeme objavljivanja knjige, Šešelj je, prema presudi, bio svestan da su svjedoci bili zaštićeni i da je znao da "njihov identitet ne može jednostavno otkriti kako mu se hoće".

Šešelj je proljetos po treći put optužen za nepoštovanje suda jer sa svoje internet stranice nije uklonio knjige i podatke o svjedocima.

O navodima proširene optužnice, prošle nedjelje je odbio da se izjasni, poslije čega je u spis, u skladu s pravilima suda, uvedeno da je izjavio da nije kriv.

Šešelj je u pritvoru Tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao odmah po objavljenu optužnice. Suđenje je počelo novembru 2007, poslije jednog neuspjelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu.