Slovenija
0

Tužbe zbog objave podataka o "slovenskom Fritzlu"

FENA
Franci Matoz
Franci Matoz
Odvjetnik 15-godišnje kćerke "slovenskog Fritzla", kako su mediji nazvali 52-godišnjaka iz Ptuja, pritvorenog zbog sumnje na rodoskrvnuće, najavio je odštetnu tužbu protiv države jer smatra da je odgovorna što su se podaci o tom slučaju pojavili u javnosti, objavili su u utorak slovenski mediji.

Odvjetnik iz Kopra i nekadašnji sudac Franci Matoz rekao je da državne organe smatra odgovornim što su se osjetljivi osobni podaci o obitelji, uključujući i ime i prezime navodnog počinitelja, pojavili u javnosti. Zato je zbog potencijalnog traumatiziranja i nanošenja štete svojoj maloljetnoj klijentici najavio odštetnu tužbu protiv države, dodavši da se neće baviti time kako su informacije došle u medije i jesu li došle iz socijalnih službi, državnog odvjetništva ili iz policijskih krugova.

Matoz je za Slovensku televiziju izjavio da medije poziva da prestanu s objavom podataka o obitelji jer će u suprotnom biti prisiljen i na tužbe protiv novinskih redakcija.

"Želim da prestanu s takvim načinom izvještavanja, kako ne bih morao podnositi tužbe protiv svih koji su izvještavali na način koji je omogućio da se dođe do zaključka o kome se radi", rekao je Matoz.

Medijima koji su javljali o slučaju zaprijetila je kaznenim prijavama i pučka pravobraniteljica Zdenka Čebašek Travnik, ocijenivši da je u spomenutom slučaju interes maloljetnog djeteta ispred interesa javnosti da dozna pojedinosti o slučaju koji je zadnji tjedan skandalizirao javnost, uz mnoge osude upućene državnim organima da nisu pravodobno reagirale.

Kako piše ljubljanski list "Indirekt", pučka pravobraniteljica odlučila je zaprijetiti novinarima i pozvala ih da etički pišu o spomenutom slučaju nakon što je jedan besplatni tabloid objavio ime i prezime ptujskog "Fritzla", iz čega u tom gradiću nikome nije bilo teško zaključiti o kome se radi iako je njegova brojna obitelj dugo godina živjela u Njemačkoj.

Pučka pravobraniteljica upozorava pritom na članak iz kaznenog zakonika po kojemu onaj tko objavi informacije koje mogu škoditi u istražnom postupku može biti kažnjen i s godinu dana zatvorske kazne, ali dodaje da joj je cilj onemogućavanjem objava u prvom redu zaštititi interese maloljetne osobe.

Psihijatrica Martina Tomori, s kliničkog odjela za mentalno zdravlje ljubljanske klinike, izjavila je za "Indirekt" da maloljetne osobe izložene takvoj vrsti nasilja kojemu je, kako se sumnja, bila izložena maloljetnica iz Ptuja mogu doživjeti teške traume koje će se kasnije manifestirati u devijantnom i asocijalnom ponašanju ili zatvaranju u sebe, ali da je stvar postala još teža nakon što su onima koji su upleteni objavljeni osobni podaci.

U uredu slovenske pučke pravobraniteljice Zdenke Čebašek Travnik navode da su do sada već često reagirali na slučajeve otkrivanja osjetljivih podataka o djeci u slučajevima obiteljskog nasilja i to u skladu s međunarodnim konvencijama koje se odnose na to područje. Slučaj iz Ptuja i mjere koje se s tim u vezi poduzimaju pažljivo prate, ne samo s aspekata zaštite osobnih podataka upletenih, što je u Sloveniji, koja je mala i gdje se u manjim sredinama svi mogu identificirati već na osnovi samo nekoliko nepažljivo objavljenih podataka, vrlo osjetljivo pitanje.

Ured ombudsmana može imati veće mogućnosti utjecaja da posredno spriječi ovakve situacije samo kad su u pitanju javni mediji poput televizije ili novina u kojima je osnivač država, a ne na privatna izdanja, ali sve medije obvezuju "pravila ceha", te profesionalne i opće etike. Takvi se slučajevi kršenja prava djece do kojih ponekad dolazi u medijima prijavljuju sudu časti nacionalne novinarske organizacije koji onda o tim slučajevima donosi presude "moralnog" značenja i objavljuje ih.