Tadić i Gul
0

Tursko-srbijanski odnosi vrlo dobri; potpisano pet novih sporazuma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turski i srbijanski predsjednici Abdullah Gul i Boris Tadić ocijenili su u ponedjeljak u Beogradu bilateralne odnose vrlo dobrima te istaknuli da postoje uvjeti za njihovo unaprjeđenje, posebice u gospodarstvu, a dvije su zemlje za posjeta turskog predsjednika potpisale i pet međudržavnih sporazuma.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka sa srbijanskim kolegom turski je predsjednik istaknuo kako se tursko-srbijanski odnosi temelje na prijateljstvu i sigurnosti.

"Turska i Srbija su u bliskim odnosima i dok god se zalažemo za rješavanje istih pitanja, bit će mira na Balkanu. Iako naše zemlje nemaju zajedničku granicu, međusobno se doživljavaju kao susjedi", kazao je Gul. Posebice je izrazio interes za proširenje gospodarske suradnje dviju zemalja te istaknuo da turske tvrtke žele realizirati projekte u Srbiji. Pritom je naveo primjer izgradnje koridora X, gradnja kojeg je vrlo bitna za cijelu regiju.

Srbijanski predsjednik Tadić ocijenio je da su Srbija i Turska nezaobilazne u rješavanju pitanja važnih za čitavu regiju, navevši kako dvije zemlje, usprkos trzavicama iz prošlosti svoju budućnost žele vidjeti u razumijevanju i prijateljstvu.

Tadić je naglasio da to što je Turska priznala neovisnost Kosova, a to je predmet neslaganja sa Srbijom, ne smije poremetiti odnose dviju država i pridonijeti njihovu pogoršanju, te da se dvije zemlje međusobno podupiru na putu europskih integracija.

Izgradnja autoceste Beograd-Podgorica, koja bi prošla kroz Sandžak, po Tadićevim riječima, jedan je od projekata koji bi mogao zanimati turske ulagače i koji bi bio jamstvo gospodarskog razvoja i napretka pretežito bošnjačkog stanovništva koje živi u tom području.

Srbijanski je predsjednik istaknuo kako je osim o gospodarskoj s turskim kolegom razgovarao i o međureligijskoj suradnji te je predložio izgradnju kulturno-obrazovnog islamskog centra nadomak Beograda, na Koridoru 10.

Osvrnuvši se na ustavne reforme u BiH, Tadić je kazao kako Srbija, kao jamac Daytonskog sporazuma, podupire sve što se dogovore predstavnici svih triju naroda, odnosno dvaju entiteta. Dodao je kako bi svako nametanje rješenja za BiH bilo kontraproduktivno i ne bi pridonijelo održivu rješenju.

Tijekom susreta dvojice predsjednika ministri i dužnosnici dviju zemalja potpisali su pet međudržavnih bilateralnih sporazuma - sporazum o gospodarskoj suradnji, suradnji u području infrastrukturnih projekata, dva sporazuma o suradnji u području socijalne sigurnosti te sporazum o financijskoj i tehničkoj suradnji.

U nastavku dvodnevna posjeta Beogradu dvojica predsjednika će, po najavama, nazočiti tursko-srbijanskom poslovnom forumu, nakon čega bi se Gul trebao sastati s predsjednicom srbijanskog parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović.

Drugi dan posjeta predsjednici Tadić i Gul posjetit će Kapelu mira u Sremskim Karlovcima i Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu.