Regija
0

Turski brod osam nautičkih milja jugozapadno od Brijuna spreman za tegljenje

FENA
Turski teretni brod "Und Adriyatik" na osam je nautičkih milja jugozapadno od Brijuna, rekao je popodne novinarima u Puli državni tajnik za more Branko Bačić.

Požar je pod nadzorom, privezan je sajlama za tegljače pa se ne može više slobodno kretati nošen strujama i vjetrom dok se oplata broda i dalje hladi morskom vodom.

Bačić je izjavio kako, prema odluci Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru RH, brod ne smije prijeći poziciju sjevernije od 44 stupnjeva i 50 minuta sjeverne zemljopisne širine te će stoga udaljenost broda od istarske obale biti održavana na udaljenosti od deset nautičkih milja zapadno od Brijuna.

Po njegovim riječima Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH u kontaktu je s osiguravateljskim društvom kako bi se riješilo pitanje nadoknade troškova za do sada izvršene radnje i radove.

Predstavnici hrvatskog ministarstva, stožera i nizozemske tvrtke "Smith" pripremaju se za ulazak na brod kako bi se pristupilo gašenju samoga broda, rekao je državni tajnik Branko Bačić.

Prema posljednjim informacijama brod je pripremljen za tegljenje i čeka se odluka vlasnika o lokaciji. Olupina će biti odvučena u jednu od talijanskih ili hrvatskih luka, no vlasnik broda i Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru još se nisu dogovorili.

"Brodar u ovom trenutku ispituje nekoliko brodogradilišta te očekuje najpovoljniju ponudu za konačno rješenje, o čemu će izvijestiti Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture", naglasio je državni tajnik Branko Bačić dodavši kako, bude li potrebno, brod će moći bez problema doći u jedno od hrvatskih brodogradilišta ako ponuda bude prihvatljiva brodaru.

"Najvažnije je u potpunosti ugasiti požar na brodu. Međutim, mi ne želimo da brod bude previše udaljen od hrvatske obale kako bi ga, u slučaju da dođe do onečišćenja, mogli privući u najbližu luku zakloništa. Opasno bi bilo brod previše udaljiti od obale", zaključio je Bačić.

O daljnjoj akciji gašenja požara na brodu govorio je zapovjednik Zapovjedništva zaštite i spašavanja Istarske županije Dino Kozlevac koji je ustvrdio kako je požar u tzv. terminalnoj fazi te kako se očekuje da će cijela akcija biti uspješno dovršena.

"Trenutačno je tamo pet remorkera koji aktivno djeluju na gašenju požara. Za sada nema nikakvog traga zagađenja, a na mjestu se nalazi i ekipa desantnog broda s 2000 metara brana koja će biti položena ako se ocijeni da je to potrebno", izjavio je Kozlevac. On je još jednom potvrdio kako nema objektivne opasnosti od potonuća broda.

Na pitanje u koju bi se luku brod mogao tegliti kada za to dođe vrijeme, Kozlevac je kazao kako ima nekoliko lokacija kako u Hrvatskoj tako i u Italiji.

"Sve su opcije otvorene. Treba razmotriti hoćemo li uopće koristiti naše luke skloništa ili će se brod tegliti u rezalište. O tome će brodovlasnik odlučivati, a mi ćemo dati suglasnost samo na ono što predstavlja sigurnost za građane Istre", rekao je Kozlevac.