Slovenija
0

Tunel Šentvid peti put zatvoren

FENA
Zbog rušenja dijela žbuke u tunelu Šentvid kod Ljubljane na automobil njemačkih registarskih pločica u srijedu je ponovno zatvoren taj tunel, peti put od njegova svečanog otvorenja 1. juni ove godine.

Državna agencija za autoceste (DARS) objavila je da ne može najaviti kad će pet i pol kilometra dugačak tunel biti otvoren, pa su moguće ponovne gužve kroz Ljubljanu krajem sedmice, kad se očekuje povećani promet zbog turista u tranzitu.

Tunel Šentvid stajao je 143 miliona eura, a vozačima koji se autocestom sa sjevera uključuju u krak prema južnom dijelu Slovenije i prijelazima s Hrvatskom, te prema slovenskoj obali, omogućuje da izbjegnu prometne čepove koji su godinama nastajali kroz dio Ljubljane.

Ministarstvo prometa ponovno je upozorilo DARS i izvođača radova, najveću slovensku građevinsku tvrtku SCT, da moraju sanirati tzv. protupožarnu žbuku na stropu tunela koja je izazvala zatvaranja.

Cijena radova na tunelu bila je utrostručena u odnosu na prvotne planove, i to je bio jedan od povoda za Vladin pokušaj borbe protiv "monopola" u građevinarstvu i cestogradnji za što okrivljuje nekoliko najvećih slovenskih građevinskih tvrtki.

SCT navodi da su za uočeni nedostatci krivih podizvođača.

Policija je saopćila da se u noći na srijedu u ranim jutarnjim satima urušila protupožarna žbuka površine tri četvorna metra na njemački automobil te ga oštetila, no putnici nisu povrijeđenii.