Slovenija
0

Tuerk želi konzultacije sa strankama i imenovanje mandatara

FENA
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk namjerava već u srijedu održati konzultacije s političkim strankama o imenovanju mandatara za sastav nove vlade, kako bi ubrzao proces formiranja nove vlade nakon parlamentarnih izbora koji su održani 21. rujna, objavili su u utorak slovenski mediji.

Kako je u utorak naveo Slovenski radio, predsjednikov ured navodi da će Tuerk odmah nakon svog višednevnog boravka u Kini, gdje je prisustvovao euro-azijskom summitu, u srijedu otpočeti konzultacije sa strankama, odnosno predsjednicima stranačkih klubova o imenovanju premijera, ali da od svih stranaka još nije dobio odgovor o ponuđenim terminima.

Prema svim očekivanjima, ime mandatara bit će poznato krajem ovoga tjedna, a parlament o njemu mora glasovati najkasnije u roku sedam dana nakon što mu predsjednik priopći za koga se odlučio.

Prema svim očekivanjima, za mandatara će biti predložen predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor, čija je stranka na nedavnim parlamentarnim izborima osvojila 29 mjesta u 90-članskom parlamentu novog saziva.

Pahor ovih dana dovršava pregovore o koaliciji svoje stranke sa strankom Zares, Gregora Golobiča, Liberalnim demokratima (LDS), Katarine Kresal i strankom umirovljenika (DESUS), Karla Erjavca. Kako javljaju slovenski mediji, otklonjena je i glavna prepreka koju je u nastajanju koalicije postavljao DESUS. Erjavec je pristao na formulu da se iduće godine umirovljenicima u Sloveniji isplati samo "dodatak na skupoću", dok će u koalicijski ugovor stranaka buduće vlade biti zapisana obveza da se do 2010. godine donese zakon koji bi preciznije odredio dinamiku prilagođavanja mirovina rastu plaća i društvenog proizvoda, te bržem rastu mirovina onih umirovljenika koji za puni radni staž dobivaju manje od 500 eura mirovine, a takvih je u Sloveniji više od pola.