Regija
0

Tuerk razočaran Hrvatskom

FENA
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u srijedu da bi se slovensko-hrvatski granični spor mogao riješiti za nekoliko mjeseci na zadovoljstvo obiju strana, ali da je Slovenija razočarana držanjem Hrvatske koje će, tvrdi on, možda "onemogućiti" inicijativu Europske komisije za posredovanjem.

"Razočarani smo jer osjećamo da je na hrvatskoj strani došlo do rezervi i prijedloga koji otežavaju, a možda i onemogućavaju, da se realizira ideja Europske komisije koja se temelji na posredništvu (medijaciji) kao metodi rješavanja spora, rekao je Tuerk, obraćajući se u srijedu u Ljubljani sudionicima slovensko-hrvatskog "gospodarskog summita", održanog na inicijativu Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva (DSHP).

Skup je održan u svrhu rasprave o političkim odnosima i njihovu utjecaju na robnu razmjenu između dviju država.

Robna razmjena između Hrvatske i Slovenije vrlo je visoka, a u 2008. prešla je 2,5 milijardi eura.

"Problem (granice) treba vidjeti u njegovoj cjelini. Treba shvatiti da on zahtijeva kreativna rješenja. Kad je riječ o granici na moru, onda se ne može mimo slovenskog interesa koji je legitiman i prirodan, a to je izravan dodir s otvorenim morem", ustvrdio je Tuerk.

Slovenija želi da Hrvatska postane punopravna članica Europske unije jer je to njezin interes, a hrvatski i slovenski interes mogu se uskladiti, odnosno moguće je naći rješenja koja će zadovoljiti obje države, rekao je sudionicima skupa slovenski predsjednik.

Tuerk je ponovio je argumente Ljubljane koja tvrdi da je blokirala hrvatske pristupne pregovore s EU-om zbog dokumenata i zemljovida kojima se "prejudicira" granična crta a potužio se i na "retoriku" koja se u vezi s blokadom čuje na hrvatskoj strani, pa i od najviših predstavnika.

"U Sloveniji postoje i politička volja i politička atmosfera da se spor riješi. Na žalost, u Hrvatskoj za to politička atmosfera nije prisutna u dovoljnoj mjeri. U zadnje je vrijeme u Hrvatskoj prisutna retorika koja nas prilično udaljava od toga da dođemo do političke volje koja bi omogućila da se na kreativan način i brzo dođe do rješenja", rekao je Tuerk.

Dodao je da poziva obje strane da se odreknu "pretjerivanja" i iznošenja "apsurdnih tvrdnji" u javnim nastupima.

"S druge strane, ne pretjerujemo kad kažemo da se naš spor može riješiti u roku nekoliko mjeseci. On se može riješiti ako se nađu pravi instrumenti koji su sposobni osigurati kreativna i dobra praktična rješenja, i to na osnovi dobre i iskrene političke volje. U tom bi se slučaju mogao postići napredak", rekao je Tuerk u vezi s rješenjem graničnog pitanja i deblokadom hrvatskih pristupnih pregovora.