Regija
0

Tuerk podržao Janšine izjave o hrvatskom ZERP-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk podržao je stajalište premijera Janeza Janše u sporu s Hrvatskom oko Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) u Jadranu, rekavši da će njegova primjena usporiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

"Hrvatska je primjenom ZERP-a otežala svoje pristupanje Europskoj uniji i sada mora napraviti ozbiljne promjene ako želi nastavak tog procesa", rekao je Tuerk u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od subote, dodajući da je tu posrijedi problem temeljnog poštovanja preuzetih obveza od strane Hrvatske.

Tuerk je nazvao "mudrom" izjavu premijera Janeza Janše da je Slovenija spremna pričekati na promjenu odluke o ZERP-u do konstituiranja hrvatskog Sabora i početka djelovanja nove vlade.

Kako u subotu navode koparske "Primorske novice", Janša smatra da je Hrvatska "povukla danu riječ" Europskoj uniji, ali se je spreman sastati sa hrvatskim kolegom Sanaderom, ali samo ako s hrvatske strane bude izneseno novo rješenje oko ZERP-a koje bi odgovaralo i Ljubljani, Rimu i Bruxellesu, jer smatra da je "trilateralni dogovor" iz 2004. o tome da se ZERP neće primjenjivati na članice EU-a i dalje na snazi i da Sloveniji odgovara takvo stanje.

Između Sanadera i Janše koji su politički bliski zbog članstva svojih stranaka u Europskoj pučkoj stranci vlada odnos "toplo-hladno", a Hrvatska se primjenom ZERP-a na članice Unije sama uhvatila u "zamku" i usporila svoj pristup integraciji, tvrdi u komentaru "Dela" Janez Markeš, glavni urednik lista koji hvali "umjerenost" i "kurtoaznost" koju su svojim izjavama o ZERP-u pokazali Janša i njegov ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Sanaderu bi dobro došla "slovenska kurtoaznost" i politička umjerenost u izjavama oko ZERP-a, te dobri odnosi sa Slovenijom u vrijeme njenog predsjedavanja Europskom unijom, tvrdi Markeš.