Srbija
0

Tučom vjernika prekršen kodeks ponašanja

FENA
Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić
Tuča pristalica dviju opcija u islamskoj zajednici u Srbiji izbila je samo nekoliko dana nakon što je ambasador Turske u Beogradu Suha Umar saopćio da je s muslimanskim vjerskim liderima postignut dogovor o kodeksu ponašanja s ciljem da se izbjegnu incidenti i spriječi narušavanje mira i stabilnosti u Srbiji i na Balkanu.

Umar je u ponedjeljak novinarima rekao da je, u odvojenim razgovorima s reisu-l-ulemom Rijaseta Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem i glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlićem, dogovoren kodeks ponašanja koji će, kako je rekao, ubuduće biti poštovan, javio je u petak Tanjug.

Turski diplomata je rekao da su se vjerski poglavari složili da se "sukobi među vjernicima moraju spriječiti i da se mora zajednički učiniti sve da se uspostavi jedinstvo među muslimanima Srbije".

Bio je to drugi pokušaj turskog diplomate da pomiri dvije opcije unutar islamske zajednice koje se međusobno ne priznaju, a njihovi sukobi su gotovo svakodnevni oko prevlasti nad vjerenicima i vakufskom imovinom.

Prvom pozivu u proljeće prošle godine Zukorlić se nije ni odazvao, a drugi put, prošle sedmice, muftija je prihvatio razgovor s ambasadorom Umarom pod uvjetom da on ne bude za "zajedničkim stolom" sa Zilkićem.

Suštinsko neslaganje dviju struja je u tome što Zukorlićeva organizaciono i duhovno pripada Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine i priznaje reisa Mustafu Cerića za jedinog poglavara, dok "zilkićevci" smatraju da muslimani u Srbiji treba da ostvaruju sva prava, pa i duhovna, u zemlji u kojoj žive.

Umar je tada ocijenio da su dogovorenim kodeksom "krunisani napori koji se poduzimaju radi postizanja dogovora među muslimanskim zajednicama od oktobra 2007. godine".

Početkom oktobra 2007. godine grupa imama izrazila je nepovjerenje muftiji Zukorliću i priklonila se Rijasetu Islamske zajednice Srbije koji je nekoliko mjeseci ranije formiran u Bajrakli džamiji u Beogrdu.

Za srbijanskog muftiju tada je imenovan Muhamed Jusufspahić, sin beogradskog muftije i, sada doživotnog reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Hamdije Jusufspahića.

Jusufspahić mlađi je, zajedno s reisom Zilkićem, prisustvovao sastanku kod turskog ambasadora.

Rijaset Islamske zajednice Srbije nije se u petak oglasio poslije najnovijeg incidenta.

Zukorlićeva opcija osudila je u petak, kako je navedeno u saopćenju objavljenom na sajtu mešihata, upad i obijanje brava na prostorijama te zajednice u Novom Sadu i istakla da očekuje reagiranje nadležnih organa.

Pristalice dviju struja dijelile su molitveni dom u Futoškoj ulici, a do tuče je došlo kada su, prema priči svjedoka s lica mjesta, pristalice Islamske zajednice Srbije zamijenile brave u namjeri da spriječe vjernike lojalne Zukorliću da uđu u taj vjerski objekt.

Petkom se, u svim džamijama i molitvenim objektima održava velika vjerska molitva muslimana - džuma.