Regija
68

Tropski kostorog pojavio se u Jadranu: Opasnu ribu ne smijete dirati

Klix.ba
Foto: 24sata.hr
Foto: 24sata.hr
U vodama Jadranskog mora pojavila se tropska riba kostorog koja je opasna jer ima jaki nervni otrov koji se nalazi u sluzi.

Kako piše 24sata.hr, ribu su ulovili dječaci tokom igre, a lokalni ribar ih je upozorio da je ne diraju jer može biti opasna po čovjeka.

"Riječ je o kostorogu koji je tropska riba i na tijelu ima otrovnu sluz s jakim neurološkim otrovom. Djeca bi zaista bila u opasnosti da su je dirala. Pojavila se već nekoliko puta u Jadranu, a prije 7-8 godina ribar ju je ulovio na udicu", rekao je Vedran Slijepčević s Odjela lovstva i zaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu.

Tropski kostorog ima otrov ciguater koji potječe od koralnih planktona i mikroalgi koje se njime hrane. Postoji i jadranski kostorog koji nije otrovan, ali zbog velikog broja kostiju i lošije kvalitete mesa ljudi ga ne vole jesti.

Hrvatski mediji podsjećaju da se na Mediteranu razmnožila otrovna i proždrljiva riba roda Pterois koja uzrokuje bol, paralizu pa čak i smrt. Zbog toga se savjetuje svim kupačima i ribarima da budu oprezni i ne diraju ribe koje ne poznaju.