U Hrvatskoj
0

Tri serije Plivinog lijeka Oxaliplatin povučene s tržišta

SRNA
U Hrvatskoj se iz upotrebe povlače tri serije Plivinog lijeka Oxaliplatina zbog obavještenja o nuspojavama koje je hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (Halmed) primila od zdravstvenih radnika i italijanske medicinske agencije (AIfA), potvrđeno je iz Plive.

Iz Plive danas poručuju da su u skladu sa hrvatskim propisima obavijestili sve veleprodaje o povlačenju tri serije lijeka, koncentrata za otopinu za infuziju, brojeva 12G12LM, 11A24Kf i 12I14LJ čime je obustavljena dalja distribucija.

S obzirom da je riječ o lijeku koji se primjenjuje isključivo tokom bolničkog liječenja, za navedene serije proces povlačenja je u toku iz veleprodaje i sistema bolničkih apoteka.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode je za dvije serije Oxaliplatina kojima je rok upotrebe do januara i jula 2014. prijave o nuspojavama primila od zdravstvenih radnika, a za treću seriju od italijanske medicinske agencije AIfA, prenose hrvatski mediji.

Halmed je o povlačenju navedenih serija lijeka obavijestio sve bolničke ustanove u Hrvatskoj koje su primile navedene serije.

Od nosioca odobrenja Plive zatraženo je da obavijesti sve veleprodaje o povlačenju, te da od njih zatraži obustavu distribucije i povlačenje zaliha iz bolničkih apoteka.