Slovenija
0

Trećina zaposlenih zarađuje manje od 600 eura

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gotovo trideset posto zaposlenih u Sloveniji prima neto plate niže od 600 eura pa su zahtjevi sindikata da se na taj iznos podignu minimalne plate za puno radno vrijeme nerealne, ocijenio je u nedjelju u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV slovenski ministar za evropska pitanja Mitja Gaspari.

Minimalna plaća sada iznosi 431 euro neto, a za njeno povećanje na 600 eura u subotu se u Ljubljani na protestima okupilo tridesetak hiljada sindikalnih aktivista, radnika i studenata.

"250.000 zaposlenih prima platu ispod 600 eura neto i taj se problem više ne može rješavati porezima", rekao je Gaspari odbacujući mogućnost da država radikalno smanji poreze i doprinose koje plaćaju poslodavci.

Umjesto toga, najavio je da vlada razmišlja o uvođenju nulte porezne stope na dohodak za zaposlene koji primaju minimalne plate. Riječ je o 21.000 zaposlenih, a u tu svrhu vlada bi se u proračunu za iduću godinu trebala smanjiti izdatke za 400 miliona eura.

Radikalniji potezi vlade ugrozili bi fiskalnu stabilnost, rekao je Gaspari koji je prije preuzimanja dužnosti u sadašnjoj vladi niz godina bio ministar finansija, a onda jedan mandat i guverner centralne banke.

Gaspari je sindikate koji zahtijevaju 30 postotno povećanje minimalnih plata, a u isto vrijeme kritiziraju najavu zdravstvene i penzijske reforme, upozorio da je jedno i drugo nemoguće ako se podržava sadašnju vladu u njenim nastojanjima da osigura finansijsku stabilnost i osigura strukturalne reforme kako bi slovenska ekonomija iz krize izašla jača.

Gaspari je sindikate pozvao da se vrate socijalnom dijalogu kroz ekonomsko-socijalno vijeće kako bi se našlo realno rješenje za sadašnju situaciju.