Kosovo
0

Treća godišnjica smrti Ibrahima Rugove

FENA
Treća godišnjica smrti dugogodišnjeg kosovskog političkog čelnika i prvog predsjednika Ibrahima Rugove obilježena je u srijedu u Prištini, a kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci ocijenili su kako je neovisno Kosovo doprinos i Rugovinog rada i političkog djelovanja.

Povodom treće obljetnice smrti svoga političkog čelnika predsjedništvo Demokratskoga saveza Kosova, stranke koju je Rugova vodio gotovo 16 godina, odlučilo je u srijedu utemeljiti fondaciju za slobodu, neovisnost i demokraciju "Ibrahim Rugova" kojom bi se nastojalo očuvati Rugovino političko nasljeđe.

"Rugova se odlučno borio za slobodu i neovisnost Kosova i zahvaljujući i njegovoj požrtvovnosti imamo neovisno Kosovo koje su do sada priznale 54 države", kazao je na komemorativnom skupu kosovski predsjednik Sejdiu dodajući da je Rugovina vizija Kosova kao slobodne i neovisne države sada ispunjena.

Ibrahim Rugova bio je od prosinca 1989. na čelu Demokratskog saveza Kosova (DSK), koji je za njegova života pobjeđivao na svim kosovskim izborima, a poslije njegove smrti 2007. je izgubio izbore od Demokratske stranke Kosova Hashima Thacija.

Rugova je umro 21. januara 2006. od raka pluća.