Hannes Swoboda
0

Traži se formulacija koja će zadovoljiti i Hrvatsku i Sloveniju

FENA
Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u srijedu u Strasbourgu, prije početka rasprave o rezoluciji o Hrvatskoj u Evropskom parlamentu, da se još uvijek traži formulacija teksta o ulozi europskog posredništva za rješavanje graničnog prijepora koja bi bila prihvatljiva i za Hrvatsku i za Sloveniju.

"Mislim da je poruka vrlo jasna, dvije se zemlje moraju dogovoriti, međunarodno pravo mora igrati ulogu, ali ne samo striktno međunarodno pravo jer se mora naći političko rješenje o formulaciji na kojem još radimo, budući da želimo imati formulaciju na koju bi mogli pristati slovenski kolege, ali s druge strane jasno da mora biti prihvaćeno i hrvatsko insistiranje na međunarodnom pravu", rekao je Swoboda.

On je istaknuo da je granični prijepor sa Slovenijom već odgodio i još će odgoditi ulazak Hrvatske ako se ovakva situacija nastavi, dodajući kako je potreban dogovor o medijaciji kako bi se deblokirali pregovori, koji bi se mogli dovršiti početkom 2010. godine.

Izvjestitelj Evropskog parlamenta je ponovno, bez ikakvih ograda, rekao da će tačan datum ulaska Hrvatske u EU biti 1. januara 2012. godine.

"Tačan datum formalnog ulaska bit će 1. januara 2012. godine, jer je potrebno obaviti raspravu i ratifikaciju u parlamentima, što uzima vremena", rekao je, prenijela je Hrvatska.

Najviše pozornosti u raspravi o rezoluciji o Hrvatskoj, o kojoj će se u srijedu raspravljati a u četvrtak glasati, izaziva pitanje graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije, zbog čega Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore.

Vanjskopolitički odbor EP-a prihvatio je 21. januara prijedlog rezolucije o Hrvatskoj zajedno s amandmanom njemačkoga demokršćanskog zastupnika Bernda Posselta u kojem se "pozdravlja neformalan dogovor postignut 25. augusta 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog prijepora pred Međunarodni sud pravde u Haagu i traži od obiju strana da provedu taj dogovor".

Slovenski zastupnik u EP-u Jelko Kacin predložio je amandman u kojem traži da se taj dio teksta zamijeni sljedećom rečenicom: "Evropski parlament pozdravlja inicijativu povjerenika Rehna za rješavanje graničnog prijepora; u tom kontekstu očekuje brz napredak u pristupnim pregovorima".

Swoboda je sastavio novi amandman u kojem je djelomično uvažio Kacinov prijedlog, a djelomično je preuzeo i članak koji je prihvaćen na Vanjskopolitičkom odboru EP-a na Posseltov prijedlog.

Evropski parlament "podsjeća na neformalni dogovor postignut 25. augusta 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog spora pred Međunarodni sud u Haagu, pozdravlja medijaciju koju je ponudila Komisija i zauzima stajalište da se ta medijacija treba temeljiti na međunarodnom pravu i načelu pravičnosti", stoji u amandmanu koji je podnio Swoboda.

Najjača politička skupina u Evropskom parlamentu, Evropska pučka stranka, nije podnijela nijedan amandman na prijedlog rezolucije.