Regija
20

Torlak: Jovanka nije odbijala da se liječi, tražila je pomoć, ali nije je dobila

SRNA
Jovanka Broz
Jovanka Broz
Nada Torlak, sestričina Jovanke Broz, izjavila je da je laž da je udovica Josipa Broza Tita odbijala da se liječi.

"Ona je zvala u pomoć, ali niko se nije odazvao. Pojedini među onima koji sada navodno brinu za njeno zdravlje, zapravo nisu dozvolili da joj se pomogne", rekla je Torlakova za "Blic".

Torlakova je navela da je najbliža porodica Jovanke Broz zgrožena naprasnom brigom javnosti za Jovankino zdravlje, ali i svih, koji se tokom protekle tri decenije nisu odazivali na njene pozive u pomoć.

"Svi su se sjetili Jovanke sad kada umire", rekla je za Torlakova.

Ona je navela da je Jovanka Broz živjela ispod svakog ljudskog dostojanstva i istakla da ne vjeruje da će odnos države prema Titovoj udovici biti promijenjen ni kada izađe iz bolnice.

"Odnos društva bit će isti kao i protekle tri decenije, ako ona uopšte izađe iz bolnice. Ovo je sve veoma licemjerno i mislim da ako se nje niko nije sjetio do momenta u kojima se bukvalno bori za život, i sada treba da je ostave na miru da se izbori sama ako to bude mogla“, naglašava Torlakova.

Jovanka i Josip Broz Tito bili su u braku od 1952. do njegove smrti 1980. godine. Od Titove smrti ona živi povučeno u beogradskom naselju Dedinje. Vladina komisija je 2006. godine obavijestila javnost da Jovanka Broz živi u relativnom siromaštvu i da njen stan u Beogradu nije održavan decenijama.

Jovanka Broz je u pratnji dva rođaka primljena u Urgentni centar 23. augusta u polusvjesnom stanju, a prvi rezultati ukazivali su na sepsu.