Regija
0

Tomislav Nikolić prvo putuje u Moskvu na sastanak sa Putinom

FENA
Tomislav Nikolić (Foto: Blic.rs)
Tomislav Nikolić (Foto: Blic.rs)
Novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sutra će otputovati u Moskvu, gdje će se sastati s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Vladanka Milović iz Službe za informiranje Srpske napredne stranke rekla je dopisniku Anadolije iz Beograda da će Nikolić prisustvovati kongresu Jedinstvene Rusije i istakla da je poziv da prisustvuje tom skupu dobio prije nego što je izabran za predsjednika Srbije.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić će u subotu, 26. maja, u Moskvi prisustvovati kongresu partije Jedinstvene Rusija i obratiti se učesnicima kongresa. Nikolić će se sastati i s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, saznaje Anadolija. Srpska napredna stranka od ranije ima potpisan sporazum o saradnji s Jedinstvenom Rusijom, strankom čiji je lider Vladimir Putin.

Tomislav Nikolić, koji je prošle nedjelje u drugom krugu izabran za predsjednika Srbije, u prostorijama SNS-a razgovarao je sa šefom slovačke diplomatije i specijalnim izaslanikom za vanjsku politiku EU-a Miroslavom Lajčakom.

SNS je saopćio da je Lajčak, u svojstvu izaslanika visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, čestitao Nikoliću pobjedu na izborima i poželio mu sreću u daljem radu.

"Nikolić je tokom razgovora s Lajčakom rekao da se zalaže za brzo formiranje nove vlade Republike Srbije koja će imati zadatak da se što prije uhvati ukoštac s problemima s kojima se građani danas suočavaju i da će u svom radu posebno insistirati na nastavku evropskog puta Srbije, na stvaranju nacionalnog konsenzusa za rješenje problema Kosova, na borbi protiv korupcije i kriminala, a pružat će svaku potrebnu pomoć Vladi Srbije pri stvaranju novih radnih mjesta", navedeno je u saopćenju dostavljenom medijima, u kojem se dodaje da je Nikolić rekao predstavniku EU-a da će mu cilj biti stabilizacija ekonomskih i socijalnih prilika kako bi Srbija mogla da postane normalna i moderna evropska zemlja.

Lajčak je nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem izjavio da je novoizabranog predsjednika Srbije pozvao da posjeti Bruxelles. On je komentirajući najavljenu Nikolićevu posjetu Rusiji rekao da je Nikolić svjestan da sada stvara prve utiske.

"Nikolić je sada u situaciji kad šalje signale i stvara prvi utisak kako će djelovati kao predsjednik države. On je toga svjestan", rekao je Lajčak novinarima.

Iz Srpske napredne stranke je također potvrđeno da će njen predsjednik Tomislav Nikolić, kako je i najavljivao tokom kampanje, biti "predsjednik svih građana , a ne političke stranke", i da će na sjednici Glavnog odbora stranke podnijeti ostavku na tu funkciju s obzirom na to da je izabran za predsjednika države.