Regija
1

Tomislav Nikolić predsjednički mandat započeo gafovima

FENA
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Tomislav Nikolić je svoj predsjednički mandat u Srbiji počeo izjavama koje su izazvale negodovanje u regiji. Najprije se zamjerio Hrvatskoj izjavom da Vukovar nije hrvatski grad, a potom Bosni i Hercegovini da u Srebrenici nije bilo genocida.

Zbog toga će na dnevnom redu susreta predsjednika Evropske komisije Hosea Manuela Barrosa s Nikolićem zvaničnici u Bruxellesu istaći da je stav Evropske unije da se u Srebrenici dogodio genocid i da unija odlučno odbacuje sve pokušaje prekrajanja historije, piše u ponedjeljak B92.

Gafovi ili stavovi predsjednika Srbije - početak predsjedničkog mandata Tomislava Nikolića obilježen je njegovim za regiju nepopularnim izjavama i još nepopularnijim demantijem da nije rekao da je Vukovar srpski grad i da je njemački Algemeine Zeitung izvukao iz konteksta izjavu koju je tom listu dao između dva kruga predsjedničkih izbora.

Odmah po stupanju na dužnost predsjednika, u intervjuu Televiziji Crne Gore, Nikolić je pokušao da objasni šta je htio da kaže njemačkom novinaru.

“On je to, čovjek, lijepo pustio kroz neku njegovu vršalicu, pomiješao žabe i babe, i napravio od toga izjavu protiv Hrvatske. I sad ja, koji sam sto puta rekao da je hrvatska zemlja u svojim granicama kao članica UN-a, i sad ja nešto pričam o Vukovaru. Ja zaista mogu da kažem da je Vukovar bio većinski srpski grad baš kao Knin. Ja sam rekao da kad se svi vrate u Vukovar, i Srbi i Hrvati, bit će Srbi u većini”, izjavio je Nikolić za TV Crne Gore.

Nikolić je u istom intervjuu negirao da je u Srebrenici bilo genocida, iako se u presudi Međunarodnog suda pravde konstatira da je u Srebrenici izvršen genocid, ali da za njega nije odgovorna Srbija.

“U Srebrenici nije bilo genocida. Jako je teško osuditi i dokazati na sudu da je nešto imalo oblik genocida. Mnogi će biti osuđeni za genocide, ali nikome to još nije dokazano. Jeste nekom oficiru iz RS-a, on je presuđen za genocid i sad svi koji su bili u saradnji s njim, svi se osuđuju za genocid iako je teško reći da je postojala namjera i da je izvedeno djelo po kome je izvršen genocid”, kazao je Nikolić. Aleksandar Vučić, koji zamjenjuje Nikolića na mjestu predsjednika stranke, međutim, ne misli da su ove izjave gafovi.

“Tomislav Nikolić je rekao da je to bio stravičan zločin, jeziv zločin. Dakle, da ne smijemo da smetnemo s uma i da slučajno neko ne pokuša da nipodaštava žrtve srebreničkog zločina. Nije se slagao u pravnoj kvalifikaciji tog djela. Svakojake bih izjave gospodinu Bakiru Izetbegoviću mogao da pronađem i mnogima u regiji, ali nam to ne pada na pamet”, kazao je Vučić gostujući u emisiji B92 “Hoću da znam”.

Kolumnistu sedmičnika “Vreme” Teofila Pančića ne čude Nikolićeve izjave. On kaže da ne misli da su one bile nesmotrene, niti da su mu se omakle.

“Ne bih rekao da su gafovi u pitanju. Mislim da je to što je on izjavljivao u skladu s nekom generalnom političkom linijom koju Tomislav Nikolić zastupa, na jedan način ranije u radikalima, na drugi nešto ublaženije sada u ovoj naprednjačkoj fazi. Ali promjena kozmetike, odnosno njegovo kozmetičko upristojenje, ne znači da se temeljno promijenila njegova politička filozofija. Meni to nije bilo mnogo čudno, jedino čemu se ja čudim je čuđenje drugih ljudi. To je u skladu s njegovom političkom ideologijom. Ako se nekome ta politička ideologija ne sviđa, o tome je trebalo da razmišlja na izborima", kaže Pančić.

I dok hrvatski predsjednik Ivo Josipović traži od Nikolića da prihvati koncept zajedničkog projekta europeizacije regije i jasno se izjasni da napušta ideje četništva i ekspanzije predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kaže da se nada da će Nikolić promijeniti stavove i da će ga vjerovatno uskoro pozvati u posjetu Sarajevu, piše B92.