Prebačen u bolnicu
0

Tomislav Nikolić odbija hranu, vodu i lijekove

Sarajevo-x.com
Tomislav Nikolić (Foto: AFP)
Tomislav Nikolić (Foto: AFP)
Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, koji od jučer štrajkuje glađu i žeđu, prebačen je u bolnicu. Međutim, on i daje odbija da uzima hranu, vodu i lijekove, a navodno nije želio ni da primi infuziju.

Nikolića je jučer posjetio predsjednik Srbije Boris Tadić i zamolio ga da prekine štrajk, međutim lider naprednjaka je odbio.

Nakon što mu je pozlilo u Skupštini Nikolić je prebačen u bolnicu i pod stalnim je nadzorom ljekara, objavio je Blic. Lideru naprednjaka utvrđen je povišen krvni pritisak, ima glavobolju, uznemiren je, a zbog nedostatka tečnosti došlo je i do hemokoncentracije, odnosno zgušnjavanja krvi.

"Mi se nadamo da će biti napravljen kompromis, da bar uzima nešto od terapije, naprimjer lijekove protiv bolova, protiv povišene temperature i visokog krvnog pritiska", kazao je doktor, dodavši da u zdravstvenom sistemu Srbije nije moguća prisilna terapija i da za liječenje mora postojati pristanak pacijenta.

Podsjetimo, Tadić je rekao da će nastaviti da insistira na tome da Nikolić prekine štrajk, te poručio da će "odluku o raspisivanju izbora donijeti odmah po sticanju statusa kandidata", prenijeli su beogradski mediji.