Obilježena 30. godišnjica smrti
0

Titu odata počast i u Beogradu i u Kumrovcu

FENA
Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
U povodu 30. obljetnice od smrti nekadašnjeg predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, njegov grob u beogradskoj "Kući cvijeća" u utorak su, odavši mu poštovanje, obišli članovi njegove porodice, njegovi saborci i brojni poštovatelji pristigli iz bivših jugoslavenskih republika, noseći majice s Titovim likom, odlikovanja i zastave bivše države.

Među posjetiteljima bili su njegov unuk Joška Broz, koji je i čelnik Komunističke partije Srbije, te unuka Zlatica Broz, dok je Titova udovica Jovanka Broz, kao i prijašnjih godina, tokom jutra poslala vijenac.

U izjavi novinarima Joška Broz ustvrdio je da njegov djed nije bio tiranin ni apsolutist te ocijenio kako je sve što se u ono vrijeme događalo, bilo pozitivno.

"Daj Bože da opet dođe neki tiranin i apsolutist, kako ga nazivaju, i da ovom narodu pruži bolji život", dodao je.

Doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani, a njegova smrt često se povezuje s početkom procesa koji su rezultirali raspadom Jugoslavije.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uza zvuk vatrogasne sirene danas je i ispred Titove rodne kuće u Kumrovcu u 15,05 sati počela komemoracija u povodu 30. obljetnice njegove smrti.

Predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Vesna Čulinović-Konstantinović kazala je da "nisu u Kumrovec došli da bi od Tita napravili neku posebnu osobu, već zato što je u Drugome svjetskom ratu vodio vojsku i narodnooslobodilačku borbu do konačne pobjede nad fašizmom".

"Bez obzira na to ko šta mislio o njemu, Tito je dosad bio najveći sin naših naroda, što najbolje govori i činjenica da njegovo ime nose ulice u 17 država, ima spomenike na nekoliko kontinenata, a na njegovom pogrebu bilo je 127 svjetskih državnika. Njegova je najveća vrijednost ta što nam je podario slobodu", kazala je Čulinović-Konstantinović.

Uz članove SABA-e i Saveza društava "Josip Broz Tito" vijence su položile i delegacije SDP-a Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije, kumrovečke općine te predstavnici nekoliko hrvatskih gradova, a na komemoraciji se okupilo, po procjeni novinara, oko 300 Titovih poštovalaca iz Hrvatske i Slovenije.