Regija
0

Titovo rodno selo Kumrovec postaje zabavni park?

Klix.ba
Rodno mjesto Josipa Broza Tita, Kumrovec u Zagorju, uskoro bi zahvaljujući investiranjima iz Evropske unije moglo da postati pravi zabavni park. Projekt je dovršen i uskoro kreće ka Briselu. Ukoliko bude odobren, što je veoma izvjesno, radovi počinju već naredne godine.

Tito je na našim prostorima još uvijek snažan brend koji može da otvori i vrata evropskih fondova, što su u Zagorju očito dobro shvatili. o

Projekt sadrži čitav niz noviteta, pišu Novosti.rs. Planiran je luksuzni hotel sa pet zvjezdica, na mjestu bivše Titove rezidencije te pravi zabavni park u kojem će mladi moći da saznaju i o historiji i o običajima tog kraja, ali i da se dobro provedu.

Procjenjuje se da će 50 hiljada ljudi godišnje doći u Kumrovec, a bivša politička škola bit će pretvorena u kongresni centar. Titova rodna kuća, ispred koje je spomenik Antunu Augustinčiću, ostat će centar događanja, jer će sve ionako biti podređeno Titovom liku i djelu. Na projektu su radili historičari, ali i mnogi poslovni stručnjaci. Tako bi Titoland trebao biti spoj edukativnog i zabavnog sadržaja, koji će prije svega donositi novac.

Iznad Titove rodne kuće smještena je bivša rezidencija, koju su gradili njemački zarobljenici u Drugom svjetskom ratu, a 1962. godine pretvorena je u Titovu vilu. Sada je zapuštena, a projekt predviđa da bude preuređena u luksuzni hotel za goste sa dubljim džepovima. Njima bi na raspolaganju bilo sve, od bazena do zabavnih sadržaja, a za one koji neće moći da uživaju u luksuzu sa pet zvjezdica gradit će se manje raskošni smještajni kapaciteti.

U planu su i restorani i trgovine, a u Spomen-domu predviđeni su brojni kulturni sadržaji. Filmadžije su bacile oko na Spomen-dom, gdje je uvijek bila spremna i filmska oprema kako bi Tito mogao da pogleda film tokom boravka u svom rodnom mestu.

Ideja šta učiniti sa zgradom političke škole Josip Broz Tito, bilo je do sada mnogo. Predlagalo se da bude ustupljena crkvi, ali bi to bi ipak bilo previše, pišu Novosti.rs.

Zatim je zgrada nuđena Kinezima da je pretvore u Tehnološki centar. Nuđena je i na prodaju bilo kome i za bilo šta, ali kupaca nije bilo. Riječ je o zgradi koja se i dalje održava, ali se u njoj ništa ne dešava. Čak 6.550 kvadratnih metara je prazno, a godišnje održavanje košta 300 hiljada eura, iako je prošlih godina iz zgrade i sa nje odneseno sve što je bilo moguće, izuzev marksističke literature.

U planu je i željeznička pruga do Kumrovca, a treba obnoviti 37 kilometara potpuno zapuštene stare pruge. Kako četiri kilometra prolazi Slovenijom, treba i sa susjedima postići dogovor. Dugo se gradio i savremeni put do slovenačke granice i sada je sve spremno za masovni dolazak turista.

U Kumrovec i sada dolaze turisti, najčešće Titovi fanovi iz Slovenije i BiH, a autobusi sa registracijama iz država bivše Jugoslavije su uobičajena pojava. Svi se međutim žale na to što nema više sadržaja, pogotovo za zabavu, pa preostaje samo šetnja etno-selom i razgledanje Brozove rodne kuće.

Muzej Staro selo Kumrovec i do sada je privlačio pažnju, jer je reč o najvećem etnografskom muzeju na otvorenom u Hrvatskoj. U tridesetak objekata vidi se seoski život u tom kraju, iz kojeg je potekao Josip Broz. Sada bi sve to bilo prošireno, uz mnoge zabavne sadržaje bez kojih je savremeni turizam nezamisliv.