Rasprava traje već 32 godine
0

Titova imovina za koju se bore njegovi nasljednici

Sarajevo-x.com
Titova sablja koju je dobio od Staljina
Titova sablja koju je dobio od Staljina
Na spiskovima koji su krajem prošle godine dostavljeni Prvom osnovnom sudu u Beogradu iz Arhiva Srbije i Crne Gore se nalaze mnogobrojni predmeti koji su popisani nakon smrti Josipa Broza Tita. Za te predmete se bore njegovi nasljednici, a konačna odluka o tome kome će šta pripasti se ne očekuje uskoro, jer ostavinska rasprava traje pune 32 godine.

Titova imovina je nakon njegove smrti popisana po kancelarijama, vilama i rezidencijama u kojim je boravio kao doživotni predsjednik SFRJ. Njegovi nasljednici žele da Muzej historije Jugoslavije dostavi sudu spiskove maršalove pokretne imovine. Radi se o tzv. četvrtom spisku na kojem je najvrednija imovina.

No, Muzej oklijeva u tome, jer se vodi time da je riječ o imovini Republike, a ne o Titovoj ličnoj imovini na koju pravo imaju njegovi nasljednici. Na spiskovima se nalazi izuzetno vrijedna imovina, ali i neke sitnice koje su pronađene u prostorijama u kojim su boravili Tito i Jovanka.

Između ostalog, na spiskovima se nalaze dvije sablje. Jedna je kozačka sa zlatnim koricama i dijamantima, koja je Staljinov poklon Titu, te druga komandna sablja plemena Tuarega koja potječe iz 17. stoljeća, nju je Titu poklonio Muamer Gaddafi. Na spisku su i hiljade različitih novčanica, dinara, dolara, talijanskih lira, britanskih dungi, indijskih rupija i burmanskih kijata.

Osim toga, popisana je čak i Titova plata za period februar - april 1980. godine u iznosu od 260.000 dinara. Oko 110.000 dinara se vodi kao "novac od prodaje konja" iz 1979. i 1980. godine uz ceduljicu na kojoj piše "Odavde će se platiti vinograd u Kumrovcu".

Među Titovom imovinom su i dijelovi tla sa Mjeseca koje je na Zemlju donijela posada Apolla 11. Stari su 3,8 miliona godina, a jedan gram vrijedi 50.800 dolara, a Tito ih je na poklon dobio od tadašnjeg američkog predsjednika Richarda Nixona. Na spisku su i 2.663 zlatnika s likom "Franca", zlatnici srbijanskog porijekla, zbirka zlatnih značaka, poštanskih markica i zlatnih dugmadi za košulje ukrašenih dragim kamenjem, kao i nekoliko vrijednih tabakera od kojih je jednu Tito dobio na poklon od Che Guevare.

Tito je imao i zanimljivu kolekciju pušaka i pištolja, kao i oružja ručne izrade optočenog srebrom. Osim kolekcije oružja, maršal je imao i kolekciju skupocjenih satova.

U tzv. "Kutiji 34" su lični dokumenti Josipa Broza Tita, poslaničke knjižice i propusnica sa Titovim pseudonimom ing. Sl. Babić.

Titovi nasljednici tvrde da nedostaju spiskovi sa njegovim poklonima, umjetničkim slikama, nakitom, garderobom i 6.000 knjiga iz rezidencije, negativi, slajdovi i 2.225 albuma i registara sa fotografijama.

Na posebnoj listi maršalove imovine su ordenje, spomenice i medalje. Tu su 22 domaća ordena koja uključuju tri Ordena narodnog heroja i maršalski znak te još 106 ordena iz sedamdesetak različitih zemalja. Među ordenjem je i Suvorova, odlikovanje koje su osim Tita dobili samo Staljin i maršal Žukov.

Dvije godine nakon Titove smrti iz memorijalnog centra je u ime njegovih nasljednika od Predsjedništva SFRJ traženo da se izradi 10 minijaturnih kompleta domaćih odlikovanja i jedan komplet Ordena narodnog heroja. Na spisku je bio i maršalski znak, no neko ga je rukom precrtao i napisao "NE", objavio je Blic.