Beograd
0

Titov unuk nije došao na suđenje

FENA
Edvard Broz, unuk Josipa Broza Tita, nije se u srijedu pojavio na suđenju u Okružnom sudu u Beogradu gdje mu se sudi zbog izazivanja saobraćajne nesreće 1992. godine na Batajničkom putu, u kojoj je poginuo njegov prijatelj Gojko Popović, koji je bio na mjestu suvozača.

Njegov advokat Vladimir Petrović rekao je da je "iznenađen što Broz nije došao" i zamolio sud da zakaže još jedan pretres. On je kazao da će u međuvremenu obavijestiti sud o razlozima izostanka svoga branjenika.

Sljedeće suđenje zakazano je za 17. septembar, kada bi vještak saobraćajne struke trebalo usmeno da iznese dopunu vještačenja te saobraćajne nezgode.

U njoj su teže povrijeđeni Broz i njegov sin, dok su njegov šurak i sestrić Žarko i Bojan Pejić, koji su također bili u autu marke BMW, zadobili lakše povrede.

Okružno tužilaštvo tereti Broza za "teško djelo protiv sigurnosti saobraćaja sa smrtim ishodom", jer je vozeći u alkoholiziranom stanju 20. augusta 1992. godine izazvao saobraćajnu nesreću.

Vještaci su utvrdili da je u trenutku udesa Broz imao 2,05 promila alkohola u krvi, podsjeća agencija Tanjug.

Tokom iznošenja odbrane Broz je tvrdio da nije mogao imati više od 0,5 promila alkohola i izjavio da se ne osjeća krivim jer to nije uradio namjerno. Naglasio je da je svih 16 godina od nesrećnog događaja osjećao grižu savjesti.

Broz se brani sa slobode nakon što je sudu dao garancije da će se odazivati pozivima, a kao mjeru sigurnosti sud je zadržao njegov pasoš.

On je od te nesreće do 21. januara ove godine, kada je uhapšen na hrvatsko-srbijanskoj granici po potjernici srbijanske policije, živio u Zagrebu.