Regija
0

Titov trg u Zagrebu ipak ostaje

SRNA
Zagreb
Zagreb
Zagrebački Trg maršala Tita, ipak, neće mijenjati ime, odlučio je Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine, jednoglasno odbivši prijedlog inicijative "Krug za trg", Rektorata Univerziteta u Zagrebu i Hrvatskog helsinškog odbora.

Predsjednik Odbora Marin Knezović, koji je član Socijaldemokratske partije (SDP), u obrazloženju je rekao da bi mijenjanje imena bilo neprimjereno, zbog Titovog doprinosa svrstavanju Hrvatske na antifašističku stranu u toku Drugog svjetskog rata, javlja internet portal Index.

Spomenuto je i donošenje Ustava iz 1974. godine, kojim su, u vrijeme Titove vladavine, stvoreni temelji za uspostavljanje samostalne Hrvatske.

Knezović je napomenuo da nabrajanjem Titovih zasluga ne želi da umanji odgovornost za komunističke zločine u Drugom svjetskom ratu, ali je dodao da ime trga nije mijenjao čak ni HDZ, kada je bio na vlasti u Zagrebu i na državnom nivou.

Član odbora Zvonko Maković podsjetio je na Titovu ulogu u suprotstavljanju Staljinovom režimu 1948. godine i rekao da je Tita "zbog tragičnih događaja iz 1945. godine" pogrešno nazivati ratnim zločincem.