Nasljednici se izjasnili
0

Tito neće biti ekshumiran

SRNA
Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
Nasljednici nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita nemaju namjeru da ekshumiraju njegovo tijelo iz "Kuće cvijeća" u Beogradu i tako "dokažu" da je on zaista tu i sahranjen, izjavio je Titov unuk Joška Broz.

"Nema potrebe da se to radi, jer sam svjedok da je on tamo sahranjen. Bio sam uz njega od Ljubljane do završetka sahrane. Pošto sam sve vrijeme bio prisutan, nema nikakve sumnje da se on tamo nalazi", kaže Broz za "Blic".

Prema njegovim riječima, nakon Titove sahrane, dizalica je podigla krov i preko groba je postavljen kamen težak devet tona. 

"Ostao sam do dva sata ujutru sve dok nije postavljen veliki kamen koji pokriva grobnicu. Tek tada sam otišao. On se tamo nalazi, osim ukoliko neko u međuvremenu nije podigao taj ogromni kamen", tvrdi Titov unuk.

On je dodao da se još od Titove smrti, 1980. godine, povremeno pojave priče da je u "Kući cvijeća" samo spomen-obilježje, a da on nije tu sahranjen.

Priče su podgrijevane različitim nagađanjima i "čvrstim dokazima", pa se, između ostalog, pričalo da Tito u stvari nije umro već je negdje sklonjen, pa do toga da na nadgrobnoj ploči nisu upisane godina rođenja i godina smrti, kaže Titov unuk. 

O eventualnoj ekshumaciji tijela Josipa Broza počelo je da se govori ovih dana, nakon ekshumacije tijela nekadašnjeg rumunskog predsjednika Nikolae Čaušeskua i njegove supruge Elene.