Regija
0

Tirana i Priština odbacile optužbe HRW-a o otmicama Srba

FENA
Službena Tirana i Priština odbacile su optužbe Human Rights Watcha (HRW) za otmice kosovskih Srba 1999. i njihovo prebacivanje u Albaniju radi trgovine njihovim organima.

Albanski premijer Sali Berisha i zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuqi izjavili su da je o tim nagađanjima provedena temeljita istraga, u kojoj su dvije zemlje tijesno surađivale te da nije pronađen nijedan dokaz koji bi potvrdio nagađanja srpske strane i organizacije Human Rights Watcha, prenose u utorak kosovski mediji.

"Tijekom sukoba na Kosovu Albanija je tijesno surađivala sa zemljama članicama NATO-a i prikupila dokaze za Međunarodni sud za ratne zločine", izjavio je albanski premijer Berisha, a prenosi kosovska Televizija.

Human Rights Watch navodi da svoje tvrdnje temelji na knjizi bivše glavne tužiteljice Haaškog suda Carle del Ponte i na istrazi predstavnika te udruge u mjestu Burreli u Albaniji.

Kosovski dnevnici na albanskome objavili su u utorak priopćenje HRW-a u kojem se ističe da su tvrdnje u knjizi Carle del Ponte ozbiljne te da postoje dokazi koje treba još istražiti kako bi se otkrila sudbina oko 400 nestalih Srba.