Haški tribunal
0

Tim medicinara će ispitati Šešeljevo zdravstveno stanje

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Sudsko vijeće Haškog tribunala naložilo je danas da se formira tim medicinskih stručnjaka, koji bi ispitao zdravstveno stanje optuženog predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Od Sekretarijata tribunala zatraženo je da se detaljan nalaz ljekarskog tima dostavi u roku od najviše 30 dana od izdavanja ovog naloga.

Sudije su istovremeno zatražile da svoj izveštaj, u roku od osam dana, preda i ljekar iz pritvorske jedinice UN u Ševeningenu.

U nalogu suda podsjeća se da je o Šešeljevom zdravstvenom stanju raspravljano 26. marta, kada je optuženi napomenuo da, iako se osjeća dovoljno dobro za nastavak postupka, analize krvi i ultrazvuk, kojima se od avgusta prošle godine podvrgavao u nekoliko navrata, ukazuju na probleme sa jetrom.

Suđenje Šešelju, optuženog za progone nesrpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske i iz Vojvodine od 1991. do 1994. godine, prekinuto je 11. februara do daljeg na zahtjev Tužilaštva koje je navelo da je "zbog prijetnje svjedocima, ugrožen integritet postupka".

Šešelj je optužen i za nepoštovanje suda, jer je svjesno ometao izvršenje pravde tako što je u jednoj od svojih knjiga objavio podatke o trojici zaštićenih svjedoka optužbe.

Suđenje po ovoj optužnici tek treba da bude zakazano.