Regija
0

The Times: Važnost podrške EU-a Srbiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dnevnik The Times u svome uredničkom komentaru piše da glavni problem nisu neredi u Beogradu ni prijetnje Rusije da bi mogla, poput Zapada, pribjeći "brutalnoj vojnoj sili" (list vjeruje da je riječ o blefu), već stanje na sjeveru Kosova gdje Srbi protestiraju.

Njihovo rezonovanje ne nailazi samo na podršku Rusije, konstatira Times; i neke zemlje Evropske unije s nelagodom priznaju da ako se nezavisnost Kosova prizna kao specijalni slučaj, to isto može važiti za druge entitete u kojima žive Srbi.

Ovi argumenti mogu predstavljati izazov za međunarodne pravnike, ali su u praksi vrlo nepraktični, piše Times; ponovno otvaranje rasprave o Kosovu rizikovalo bi potkopavanje odluke do koje se došlo nakon mnogo mjeseci konsultacija.

Bilo bi, naravno, mnogo bolje da je status Kosova bio odlučen odmah nakon pobjede nad srpskim snagama 1999., ali taj trenutak je prošao, piše Times.

Zapad sada mora razumjeti srpsku razdraženost i pokušati zaustaviti daljnji pad Srbije u nacionalističku izolaciju; napor EU-a da angažira Srbiju donijet će političke i ekonomske promjene koje će pomoći, naročito frustriranim mlađim generacijama, da lakše prebole gubitak kulturno-historijske baštine.

U okviru EU-a nacionalne granice postaju manje važne i kad bijes malo umine, Srbi i Kosovari bi mogli uspostaviti neke veze, a uz pomoć sa strane i strpljenje možda bi čak mogli da postanu dobri susjedi, zaključuje Times u subotu.