Regija
0

Thaqi: Jasno mi je da u VS nema konsenzusa o statusu Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik privremene vlade Kosova Hashim Thaqi sinoć je, na sjednici Vijeća sigurnosti UN u New Yorku, rekao da mu je jasno da u Vijeću sigurnosti nema konsenzusa o statusu Kosova, ali da je provođenje plana Marttija Ahtisaarija najbolji put naprijed.

"Jasno mi je da u Vijeću sigurnosti UN-a nema konsenzusa, ali provođenje Ahtisaarijevog plana, uz nadgledanu nezavisnost i prisustvo EU i NATO-a, najbolji je put naprijed. Garantiram puno provođenje tog plana", rekao je Thaqi, koji se 15-točlanom tijelu svjetske organizacije obratio poslije predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Thaqi je ocijenio da je došlo vrijeme za rješavanje statusa Kosova, "posljednjeg otvorenog pitanja u procesu nasilnog raspada bivše Jugoslavije".

On je ukazao da je pred Kosovom još "dosta posla", posebno na pitanjima sigurnosti i provođenja standarda, kako bi se "svim narodima omogućilo da žive u miru".

Thaqi je kazao da će njegov kabinet, u kojom su dva mjesta određena za predstavnike kosovskih Srba i jedno za tamošnje Turke, "biti vlada svih stanovnika Kosova", koja će "insistirati na poštivanju svih prava manjinskih zajednica, uključujući upotrebu jezika, učešće u policijskim snagama i zaštitu kulturne baštine".

Premijer Kosova je najavio da će pri novoj vladi, u najskorije vrijeme, biti otvorena posebna kancelarija za manjine, izražavajući, istovremeno, "žaljenje zbog neučestvovanja Srba na izborima".

Na kraju govora, Thaqi je pozvao izbjeglice da se vrate kućama, tvrdeći da među njima postoji veliki broj onih koji se na takav potez ne odlučuju zbog neriješenog statusa.