Izbori na Kosovu
0

Thacijeva stranka pobijedila sa 33,5 posto glasova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema preliminarnim rezultatima koje je nakon 99 posto prebrojanih glasova u ponedjeljak objavila kosovska Izborna komisija, Demokratska stranka Kosova (PDK) Hashima Thacija pobijedila je s osvojenih 33,5 posto glasova.

Demokratska liga Kosova (LDK), koju vodi prištinski gradonačelnik Isa Mustafa, na drugom je mjestu s 23,6 posto glasova, objavila je na konferenciji za novinare predsjednika izborne komisija Valdete Daka.

Pokret za samoodređenje Albina Kurtija, koji je prvi put izašao na izbore, osvojio je 12,2 posto glasova.

Koalicija Novo Kosovo dobila je 7,1 posto glasova, Demokratski savez Dardanije 3,3 posto, a stranka Novi duh 2,2 posto.

Alijansa za budućnost (AAK), stranka bivšeg premijera Ramusha Haradinaja dobila je 10,8 posto glasova, saopćila je Valdete Daka.

Rezultati su objavljeni nakon prebrojanih 99 posto glasova, a još se moraju prebrojati glasovi s 22 izborna mjesta, rekla je Daka.

Kako je objavila Izborna komisija na konferenciji za novinare, na izborima je glasalo ukupno 712.526 birača, odnosno 47,5 posto.

Nekoliko političkih stranaka koje su sudjelovale na izborima podnijelo je žalbe u kojima upozoravaju na neregularnosti i zloupotrebe.

Posebni predstavnik Evropske unije na Kosovu Pieter Feith u ponedjeljak je čestitao građanima Kosova na dobro provedenim parlamentarnim izborima kao i na "konstruktivnoj atmosferi koja je preovladavala na većini biračkih mjesta na Kosovu".

"Ovi izbori su važan korak prema daljem demokratskom razvoju Kosova i pozitivno će utjecati na međunarodni ugled Kosova i njegovu evropsku perspektivu. Veća opća izlaznost na izbore, kao i dobra izlaznost zajednice kosovskih Srba, dokaz su veće odlučnosti svih zajednica da zajedno sudjeluju u izgradnji održive, multietničke budućnosti za Kosovo", rekao je Feith.

Feitha su razočarale uočene nepravilnosti i po njegovim riječima te nepravilnosti "napodvlače da je demokratija proces učenja".

Vršitelj dužnosti predsjednika Kosova Jakup Krasniqi u ponedjeljak je ocijenio da je sudjelovanje Srba na parlamentarnim izborima dalo smisao demokratiji na Kosovu. Na kosovskim parlamentarnim izborima sudjelovalo je osam političkih subjekata srpske zajednice, a u srpskim enklavama, osim sjevera Kosova, sudjelovanje Srba u izborima bilo je iznad svih očekivanja, uprkos pozivima Beograda da nisu stvorenu uvjeti da oni učestvuju u kosovskim izborima.

Državni sekretar srbijanskoga Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je u ponedjeljak za televiziju B92 kako je zabrinjavajuće što su Srbi izašli na izvanredne parlamentarne izbore na Kosovu, jer to znači da Vlada Srbije gubi komunikaciju sa kosovskim Srbima.