Regija
0

Thaci želi Tadićevo izvinjenje za žrtve na Kosovu

FENA
Hashim Thaci
Hashim Thaci
Kosovski premijer Hashim Thaci poručio je u ponedjeljak srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću da, isto kao što se u nedjelju izvinio za žrtve Srebrenice, treba doći na Kosovo i zatražiti izvinjenje za žrtve rata što ih je na Kosovu počinio tadašnji srbijanski režim. Kosovski premijer ponovio je opredijeljenost službene Prištine za dobrosusjedske odnose sa svim zemljama regije uključujući i Srbiju istaknuvši kako se Priština ne protivi susretima sa srbijanskom stranom vezanim uz tehnička pitanja za koja treba pronaći rješenje.

"Želimo imati dobre odnose i sa Srbijom kao i sa svim zemljama regije. Službena Priština ne odbija susrete na kojima bi se razgovaralo o tehničkim pitanjima koja zahtijevaju rješenje i to na temelju zapadnih standarda, ali prije toga predsjednik Tadić treba, kako je to učinio jučer u Srebrenici, zatražiti izvinjenje za žrtve i ubistva koje je srpska država počinila na Kosovu", rekao je Thaci, a prenosi Radio Kosovo. Thaci se pridružio porukama koje su jučer uputili i zapadni čelnici o potrebi hapšenja Ratka Mladića zbog zločina u Srebrenici.

Thaci je ponovno kategorički isključio mogućnost izmjene granica Kosova, upozoravajući da je svaka ideja koja teži izmjeni granica loša ideja i da podrazumijeva potpunu destabilizaciju regije.

On je naglasio da očekuje novu etapu razvoja Kosova nakon savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova, koje bi trebalo biti objavljeno do kraja ovoga mjeseca.