Regija
20

Thaci: Vučićeva ideja o danu sjećanja neprihvatljiva

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci nazvao je neprihvatljivom inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića o uspostavi zajedničkog dana sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, javila Tanjug.

"To predstavlja relativizaciju i ponovno pisanje povijesti. Ne možemo izjednačiti one koji su poticali, organizirali i počinili genocid s onima koji su branili svoje domove. To nije ljudski i ne služi pomirenju", naveo je sinoć na društvenim mrežama Thaci, koji je i potpredsjednik kosovske vlade.

Prema njegovim riječima, pomirenje mora biti u službi budućnosti, a ne za "dnevnu politiku i stvaranje medijskog spektakla".

Nešto ranije, Vučićevu inicijativu je, i prije nego što je taj prijedlog dobio zvaničnu formu, odbio premijer Hrvatske Zoran Milanović.

"Uz dužno poštovanje i sućut, niti mi ikome propisujemo praznike i dane žalosti, niti će itko to nama", rekao je Milanović.

Vučić je u petak najavio da će na predstojećoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču, predložiti zajednički dan sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da će na skupu 27. augusta u Beču, ali i prije toga, predložiti svim liderima čije su zemlje sudjelovale u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, da se na Zapadnom Balkanu pronađe jedan zajednički dan sjećanja na sve žrtve, koje ne bismo razlikovale po nacionalnoj pripadnosti.

Incijativu je podržao predsjednik Republike Srpske, koji je istaknuo da je to dobra inicijativa koja dolazi u pravom trenutku i dio je kontinuiteta mirovnih napora koje Srbija čini na jačanju pomirenja i suradnje u regiji.