Regija
0

Thaci: Srbija shvaća realnost, ali nije spremna da to prizna

FENA
Hashim Thaci
Hashim Thaci
Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je tokom nedavnog boravka u New Yorku da su priznanje Kosova u Ujedinjenim nacijama i euroatlantske integracije samo pitanje vremena i dodao da čak i Srbija shvaća tu realnost, samo još nije spremna da to i zvanično prizna.

"Na zatvorenim sastancima, znam šta oni kažu. Kažu da je Kosovo nezavisna država", izjavio je Thaci u intervjuu za američku medijsku korporaciju "Bloomberg", misleći na predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivicu Dačića.

Thaci je u intervjuu pod naslovom "Igra čekanja kosovskog premijera na priznanje u UN-u", koji je prenijela albanska agencija ATA, istakao da Srbija shvaća realnost, ali da još nije spremna da zvanično prizna nezavisnost Kosova.

"Cio svijet zna da je Kosovo suverena država. Srbija shvaća realnost nezavisnog Kosova, međutim sada nije spremna da nas prizna 'de jure'", rekao je Thaci, prenio je Tanjug.

Govoreći pred razmatranje izvještaja o Kosovu u Vijeću sigurnosti UN-a, kosovski premijer je rekao da će lideri Srbije uskoro morati da odustanu od svoje nacionalističke retorike i svojim građanima pokažu ekonomski napredak.

"Moja poruka njima je da se usredsrijede na zaposlenja i ekonomiju. Dobili su izbore na platformi nacionalizma, ali ne mogu da opstanu na toj platformi. Ljude više interesira posao nego nacionalizam", rekao je Thaci.