Regija
0

Thaci spreman za sastanak sa Tadićem

SRNA
Hashim Thaci
Hashim Thaci
Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je da je spreman da se sastane sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, pod pokroviteljstvom EU.

"U interesu je obje zemlje da dođe do susreta koji će doprinijeti izgradnji novih odnosa između Kosova i Srbije", rekao je Thaci u intervjuu za dnevnik "Express".

Tači je istakao da je Tadić legitmini predstavnik Srbije, a za sebe je rekao da je "čovjek koji je dobio najviše glasova na Kosovu".

"Takav  susret bio bi zdrav za našu evropsku budućnost", ocijenio  je Thaci.

On je najavio da će novu vladu formirati do kraja januara 2011. godine.

Tači je rekao da ga izvještaj sperijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyja o umiješanosti u trgovinu organima Srba sa Kosova neće pokolebati, te dodao da "iza optužbi da je bio na čelu grupe koja je na Kosovu trgovala ljudskim organima, stoji mreža koja se protivi nezavisnosti Kosova".

Upitan da li postoji međunarodni plan za njegovu eliminaciju, Thaci je odgovorio da ima fantastičnu saradnju sa međunarodnom zajednicom. 
Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope usvojio je na sjednici 17. decembra dvotrećinskom većinom nacrt izvještaja o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji i prijedlog prateće rezolucije specijalnog izvjestioca Martyja, koji je kao glavnog vođu grupe koja se bavila trgovinom organima označio Thacija.