Regija
2

Thaci: Osiguran suverenitet Kosova na cijelom teritoriju

FENA
Hashim Thaci (Foto: AFP)
Hashim Thaci (Foto: AFP)
Kosovski premijer Hashim Thaci sinoć je u izlaganju pred zastupnicima Skupštine Kosova rekao da je sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije "sporazum za budućnost dvije zemlje" i da je njime "osiguran suverenitet Kosova na cijelom teritoriju".

"Sporazum je sporazum za budućnost, za mir i sigurnost na Kosovu i regiji. To je sporazum koji osigurava naš suverenitet na cijelom teritoriju, rasformiranje paralelnih struktura i poštovanje Ustava i zakona Kosova u svakom dijelu države", rekao je Thaci na izvanrednoj sjednici parlamenta, zakazanoj na njegov zahtev, na kojoj informira o sporazumu koji su on i premijer Srbije Ivica Dačić postigli i parafirali 19. aprila.

Thaci smatra da je ovo "najbolji mogući sporazum u sadašnjim okolnostima" i zatražio je od građana Kosova da se ne plaše sadržaja tog dokumenta.

Kosovski premijer je pročitao i komentirao svaku od 15 tačaka sporazuma, tvrdeći da "nijedna od tačaka ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet zemlje".

Predstavnici zastupničkih grupa Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova su dali podršku sporazumu, dok je lider Samoopredelenja Aljbin Kurti izrazio duboko neslaganje s tekstom sporazuma, ističući da je ovo najgora stvar koja se mogla dogoditi.

Osim pokreta Samoopredelenje, sve ostale političke stranke i zastupničke grupacije su podržale sporazum.