"Crvena linija" u dijalogu
0

Thaci: Nema povlačenja odluke o sjeveru Kosova

FENA
Hashim Thaci
Hashim Thaci
Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je danas da kosovska vlada neće povlačiti odluke donesene o sjeveru Kosova i da neće biti povratka na "status quo".

Thaci je na vanrednoj sjednici kosovske vlade, poslije razgovora s evropskim posrednikom Robertom Cooperom rekao da je Coopera izvijestio da kosovske vlasti imaju "crvenu liniju" u dijalogu s Beogradom.

“U susretu s Cooperom sam rekao da su za Prištinu vrlo jasne crvene linije u dijalogu, puno poštovanje ustava i rezolucije Skupštine Kosova, potpuno poštovanje suvereniteta i državnog integriteta i svega onoga što je regulirano kosovskim ustavom i zakonima i Ahtisaarijevim paketom”, kazao je Thaci.

On je, kako tvrdi, stavio do znanja evropskom diplomati da neće biti povratka na situaciji prije 25. jula, te da kosovske institucije provode svoje ustavno pravo, trgovinski reciprocitet i kontrolu prijelaza na Jarinju i Brnjaku.

Na ovim prijelazima, kako Thaci kaže, kosovska policija i carina će izvršavati svoje dužnosti na osnovu kosovskog ustava i zakona.

On je rekao i da, ni de jure ali ni de facto neće biti podjele Kosova ili promjene kosovske granice.

"Protiv smo pokušaja Srbije za podjelu Kosova, protiv smo po svaku cijenu. Otvaranje teme kosovskih granica, definitivno će otvoriti takvu temu u cijelom našem regionu, jer ne postoji zemlja u regionu koja nema jednu Mitrovicu", rekao je Thaci, prenio je Tanjug.

On je dodao da je Priština za otvaranje granica, a "ni pod kakvim okolnostima za promjenu granica”.

Thaci je ocijenio da su pitanja punktova kod Jarinja i Brnjaka za vlasti Srbije izborna, dok su za Kosovo egzistencijalna.

Thaci je kazao da je Robertu Cooperu prenio stav o posvećenosti kosovske vlade evropskim integracijama.