Kosovo
0

Thaci Martyjeve navode nazvao duboko uvredljivim

FENA
Hashim Thaci (Foto: AFP)
Hashim Thaci (Foto: AFP)
Premijer Kosova u ostavci Hashim Thaci nastavlja svoju medijsku ofanzivu povodom izvještaja specijalnog izvjestioca Vijeća Evrope Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji.

U intervjuu za američku novinsku agenciju AP Thaci je u utorak ponovio da je bio užasnut navodima iz izvještaja Dicka Martyja koji su, po njegovim riječima, duboko uvredljivi.

"Bila je to šokantna vijest. Bila je to izmišljotina i iznenađenje, nikada nisam ni pomislio da bi neko mogao to da predstavi na jedan tako fiktivan način. Uvrijeđen sam kao čovjek, kao roditelj. Osim toga, to je uvreda za državu i narod Kosova", kazao je Thaci.

Dick Marty je kao organizatore ilegalne trgovine organima ubijenih zatvorenika tokom 1999. i 2000. godine označio pripadnike Dreničke grupe OVK-a, koju je predvodio dosadašnji predsjednik vlade Kosova.

U razgovoru za AP Thaci je sve te optužbe opisao kao politički motivisane.

"To je politički motivisan izvještaj, koji nije zasnovan ni na kakvim činjenicama. Cilj mu je da naudi novoj državi Kosovo, imidžu Kosova i da uspori priznavanje Kosova kao države. Namjera mu je takođe da naruši izborni rpoces, stvaranje novih institucija i evropsku perspektivu Kosova. To je napad na dvije države, Kosovo i Albaniju, kao i na sve Albance. Istovremeno, to je direktan napad na pregovorački proces Kosova i Srbije".

Doskorašnji premijer Kosova također je ponovio da su optužbe specijalnog izvjestioca Vijeća Evrope ispitane više puta. Istakao je i da je spreman na još jednu istragu.

"Nemam šta da krijem i zahtijevam da čitav proces istraže kosovske i međunarodne vlasti. Tražim punu, nezavisnu istragu. To pitanje ispitano je već tri puta - ispitali su ga Haški tribunal, UNMIK i EULEX. U pravosudne organe imam puno povjerenje i uvjeren sam da će istina vrlo brzo izaći na vidjelo. Ja ću, sa svoje strane, biti otvoren i transparentan", rekao je Thaci za AP.

U utorak su zvaničnici pravosudno policijske misije EU na Kosovu, EULEX-a, pozvali Martyja da dostavi sve dokaze o navodnoj umiješanosti Thacija u trgovinu organima otetih Srba i Albanaca na Kosovu i u Albaniji.

Istovremeno, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a za Evropu i Evroaziju Tom Countryman rekao je da bi Washington "pozdravio" saradnju vlasti na Kosovu i u Albaniji u istrazi koja se očekuje povodom teških optužbi na račun kosovskog premijera u Martyjevom izvještaju.

Premijer Thaci je o optužbama govorio za britanski ugledni dnevnik TheTimes u utorak.

Pod naslovom "Premijer uzvraća udarac na optužbe da je mafijaš i trgovac ljudskim organima" - Times piše da je Thaci uporedio te tvrdnje s "nacističkom propagandom" i zarekao se na "međunarodnu sudsku borbu" protiv njihovog autora, Švicarca Dicka Martyja.

"Ovo je najteža uvreda koju sam doživio kao čovjek, otac i premijer a riječ je i o kleveti čitavog naroda Kosova", rekao je on.

Odbacujući sve optužbe o umiješanosti u organizovani kriminal, Thaci je Timesu rekao da ga one neće spriječiti u realizaciji njegovih političkih ciljeva te da uskoro namjerava da posjeti Sjedinjene Države i nekoliko evropskih zemalja.

  • U životu imam tri glavna cilja. Prva dva su bili oslobođenje i nezavisnost Kosova. Njih sam ostvario. Treći je da učlanim Kosovo u NATO i Evropsku uniju i tipovi kao što je Dick Marty me neće spriječiti u tome, rekao je Thaci.

Times piše da je Thaci upozorio Martyja, kojeg smatra "srpskim apologetom" da pripremi svoje advokate pri čemu je stalno provjeravao svoje riječi s prevodiocem na engleski kako se nešto od onoga što je rekao ne bi protumačilo kao fizička prijetnja Martyju.

  • Marty će morati da se suoči s pravdom zbog onoga što je učinio. Možda jeste državljanin neutralne zemlje, ali ne vjerujem da će pravda biti neutralna prema njemu, rekao je Thaci u intervjuu za Times u Prištini.