Sedma runda razgovora
0

Thaci: Kosovo je suvereno; Dačić: Ne pristajemo na ucjene

FENA
Ivica Dačić, Catherine Ashton i Hashim Tachi
Ivica Dačić, Catherine Ashton i Hashim Tachi
Dan nakon sedme runde dijaloga Beograda i Prištine i saznanja da su Beograd i Priština "ni blizu ni daleko" od rješenja, srpski premijer Ivica Dačić i kosovski Hashim Thaci obratili su se Vijeću sigurnosti UN s različitim porukama, javlja Tanjug.

Dok je Dačić isticao spremnost na kompromis, a nespremnost na ucjene, Thaci je beskompromisno odbacio mogućnost da zajednica srpskih općina ima izvršna ovlaštenja i najavio kako će od Beograda zatražiti ratnu odštetu.

O kompromisu je govorio i šef UNMIK-a Farid Zarif, kao i veleposlanici koji su učestvovali u diskusiji, koji su pozdravili politički dijalog i izrazili nadu da će do dogovora doći. Zarif je istovremeno upozorio da uprkos napretku dijaloga, situacija na terenu ostaje krhka.

Srbijanskii premijer Dačić je poručio kako je Beograd potpuno privržen dijalogu s Prištinom i postizanju trajnog mira između Srba i Albanaca, ali i ukazao kako pomirenje "podrazumjeva donošenje teških odluka za obje strane".

Dačić se založio za veću aktivnost UNMIK-a, povećanje razine prisustva Euleksa, ali i efikasniju suradnju UNMIK-a i Euleksa. Po njegovim riječima, UNMIK je "jedino legitimno međunarodno prisustvo prema kojemu narod na sjeveru Kosova i Metohije i dalje iskazuje povjerenje".

Osvrćući se na izvješće generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a, koji se odnosi na razdoblje od 16. oktobra do 15. januara, Dačić je ukazao na "veoma nestabilan i osjetljiv položaj srpske zajednice na terenu i postojanje značajnih sigurnosnih izazova".

Po mišljenju kosovskom premijera Thacija, za probleme na terenu kriv je Beograd koji u pokrajini igra "destruktivnu ulogu", koristi "nelegalne strukture na Kosovu i nastavlja da otežava političku i sigurnosnu situaciju".

Thaci je pozvao Beograd da rasformira "paralelne strukture" na Kosovu i založio se za potpisivanje "mirovnog sporazuma", u kojem bi se Srbija izvinila zbog zločina počinjenih 1990-ih godina i kojim bi bilo regulirano pitanje ratne odštete.

"Pozdravljamo izjavu generala Dragoljuba Ojdanića, koji je pred Haškim tribunalom rekao da je bilo zločina nad kosovskim stanovništvom, i ohrabrujemo i druge institucije u Srbiji da priznaju zločine na Kosovu i kažu istinu, jer to bi bio snažan temelj za pomirenje", rekao je Thaci.

Thaci je pozvao Beograd da "rasformira paralelne strukture" na sjeveru Kosova, naglašavajući kako je "Kosovo suverena država" i da je taj proces "nepovratan". On je poručio da Kosovo "neće biti mjesto podjela i barikada" i "stvaranja nove Republike Srpske".

Govoreći o dijalogu u Bruxellesu, on je rekao da je "uzdržani optimista" da će praktična pitanja biti rješena i da će na taj način biti stvoren "glavni preduvjet koji će dovesti do uzajamnog priznanja".

Thaci je istaknuo da u dijalogu "nema pregovora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova", što, kako je kazao, podržava i međunarodna zajednica jer bi promjena granica i podjela teritorije mogli da dovedu do destabilizacije.

On je, također, ocjenio da je Kosovo "jedan od najuspješnijih procesa izgradnje države u povijesti UN" i pozvao je preostale stalne članice SB UN (Rusiju i Kinu) koje nisu priznale Kosovo da to učine. "Uvjeren sam da će Kosovo i Srbija normalizirati odnose kroz proces dijaloga. Mi s pravom očekujemo da će u bliskoj budućnosti SB UN pripremiti i usvojiti novu rezoluciju, koja će Kosovo učiniti ravnopravnim članom UN", kazao je Thaci.

Dok su i Dačić i Thaci ukazali na "sigurnosne izazove", šef UNMIK-a opisao je situaciju na terenu kao "krhku".

Zato, kako je kazao, svi međunarodni organi moraju uložiti pojačane napore kako bi dijalog ostvario svoj puni potencijal. "Učesnici političkog dijaloga na najvišoj razini pokazali su hrabrost i dalekovidost i zaslužuju priznanje zbog toga što su poduzeli težak, ali nezamjenjiv proces."

"Politički dijalog je u kritičnoj fazi. Strane se kreću ka ključnom napretku, ali stabilnost na terenu ipak ostaje krhka", istaknuo je Zarif.