Ocjene Radenka Nedeljkovića
0

Teško stanje na sjeveru Kosova, moguće pogoršanje

SRNA
Radenko Nedeljković
Radenko Nedeljković
Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković ocijenio je da je stanje na sjeveru Kosova i dalje ozbiljno i teško, sa tendencijom pogoršanja, ali da Srbe ništa neće pokolebati u borbi za opstanak na ovim prostorima.

Nedeljković je u izjavi za Srnu rekao da se Prištini očito žuri, jer želi da izvrši promjene realnog stanja na terenu prije nastavka pregovora između Beograda i Pirštine 2. septembra u Briselu, kada bi jedna od glavnih tema trebala da bude upotreba carinskog pečata.

"S druge strane, imamo pravi psihološko-propagandni rat koji se vodi protiv Srba i ostalih nealbanaca. Čujemo razne prijetnje poput one ministra unutrašnjih poslova Republike Kosovo Bajrama Redžepija, koji je izjavio da će silom ili milom primorati Srbe i nealbance da se integrišu u kosovske insitucije, te od 1. novembra zabraniti izdavanje srpskih dokumenata", naveo je Nedeljković.

On je ocijenio da je sve to smišljeno i sračunato, ne da bi kosovska vlast, integrisala sjever Kosova, već primorala Srbe sa tog prostora da napuste Kosovo.

Nedeljković je naglasio da je stav Srba sa Kosova jasan i poručio da su oni odlučni i da će istrajati u ostvarenju svojih ciljeva.

"Niko se neće pokolebati i  spremni smo da pružimo svaki vid otpora, ukoliko bi, na kraju, došlo i do upotrebe sile", naglasio je Nedeljković.

Govoreći o jučerašnjem sastanku sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem, Nedeljković je kazao da je bilo riječi o načinu da se sačuva ju mir i jedinstvo u ovom trenutku, kao i o preduzimanju dodatnih mjera u vezi predstojeće školske godine.
"Složili smo se da nam je u ovom trenutku najneophodnije da na tome radimo, jer samo jedinstveni možemo da se odbranimo i opstanemo na ovim prostorima", dodao je Nedeljković.

Komentarišući nedavnu izjavu njemačkog kancelara Angele Merkel u Beogradu da je na putu ka EU nužan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, što podrazumijeva ukidanje "paralelnih struktura na Kosovu", Nedeljković je rekao da se ništa drugo od nje nije ni očekivalo.

"Znali smo s kakvim porukama će doći Merkelova, ali i međunarodna zajednica je dobila jasan odgovor i jasan stav rukovodstva Srbije. Svi smo svjesni da ovdje nema paralelnih institucija, jedine koje postoje to su institucije Srbije. Tamo gjde ih nema, nema ni Srba", rekao je Nedeljković.

On je dodao da je jasno da međunarodna zajednica ima duple aršine na Kosovu, prihvatajući kao realnost činjenično stanje na terenu za Albanace, ne želeći da čuje da Srbi na sjeveru Kosova ne prhivataju kosovske institucije. 

Nedeljković je izrazio očekivanje da će međunarodna zajednica u narednom periodu promijeni politiku prema sjeveru Kosova i uvaži realno i činjenično stanje na terenu.

Na pitanje da li je zadovoljan odnosom Beograda prema Srbima na sjeveru Kosova tokom posljednjih dešavanja, Nedeljković je rekao da se "čini da se Beograd u posljednje vrijeme probudio" i da je poslije ultimatuma Merkelove prepoznao u kojem pravcu međunarodna zajednica vodi politiku u vezi Kosova i Metohije, ali i evropskih integracija Srbije.
"Predsednik Srbije Boris Tadić nedvosmisleno je  rekao da će Srbija, ako dođe u situaciju da bira imeđu Kosova i Metohije i Evropske unije, izabrati Kosovo i Metohiju", podsjetio je Nedeljković.

Nedeljković je uvjeren da državni vrh Srije neće dozvoliti egzodus Srba i nealbanaca na sjeveru Kosova i da će svim raspoloživim sredstvima braniti svoj narod.