Žarko Puhovski
0

"Teško da će hrvatska tužba biti povučena"

SRNA
Međunarodni sud pravde (Foto: Arhiv)
Međunarodni sud pravde (Foto: Arhiv)
Teško je očekivati da dođe do povlačenja hrvatske tužbe protiv Srbije, sada kada Srbija podnosi kontratužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, izjavio je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Žarko Puhovski.

Puhovski je za beogradski "Danas" rekao da su to očigledno političke tužbe i da među stručnjacima nema spora da su izgledi bilo koje strane da dobije proces zanemarljivi i praktično nikakvi.

Prema njegovim riječima, pravi smisao tužbe Hrvatske i kontratužbe Srbije jedino je u tome da dovode do zaoštravanja odnosa ove dvije države. 

On je rekao da javno mnjenje u Hrvatskoj nije uopšte zainteresovano za ove tužbe, osim jednog malog dijela političara i pravnika. 

"Više nisu ona vremena kada se mogla očekivati neka vrsta raspaljenog mnenja protiv Srbije i Srba. Naprotiv, u odnosu na Slovence za javno mnjenje Srbi su naši prijatelji", tvrdi Puhovski. 

On je upozorio da političke razmirice mogu da dovedu do razmirica na nekim drugim planovima i mogu da iniciraju sukobe u kojima "najčešće stradaju neki nedužni povratnici u nekom selu u Dalmaciji". 

Puhovski smatra da su u ovom trenutku ljudi mnogo više preokupirani ekonomskim problemima i preživljavanjem, tako da bi trebalo malo više od običnih nacionalističkih provokacija da bi se reagovalo protiv Srba i Srbije.	
Ovlašćeni pravni zastupnici Srbije predaće danas Međunarodnom sudu pravde u Hagu kontratužbu protiv Hrvatske zbog zločina počinjenih nad Srbima u toj državi od 1991. do 1995. godine, javila je Radio-televizija Srbije.

Vlada Srbije ranije je saopštila da se Republika Srbija odlučila na ovaj korak jer je Hrvatska 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred MSP u Hagu protiv tadašnje SR Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te republike od 1991. do 1995. godine.