Regija
0

Terry Davis šokiran zbog pucnjave na makedonskim izborima

FENA
Generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis je izjavio danas da je šokiran zbog toga što je tokom vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji došlo do oružanih incidenata.

U oružanim sukobima za vrijeme održavanja parlamentarnih izbora u Makedoniji jedna osoba je poginula, a 10 je ranjeno u općinama Čair i Aračinovo, u kojima živi većinsko albansko stanovništvo.

Makedonska policija privela je 28 osoba pod sumnjom da su učestvovali u incidentima, dok su za još osam osoba raspisane potjernice.

"Teško je povjerovati da se radi o zemlji na koju su moji prijatelji toliko ponosni, o zemlji koju sam lično posjetio i čiji narod poštujem zbog otvorenog duha, velikodušnosti i riješenosti da slijedi demokratski evropski put", rekao je generalni sekretar Davis u saopćenju VE dostavljenom Tanjugu.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski izjavio je da je u dva ozbiljnija incidenta, u selu Aračinovu i u općini Čair kod Skoplja, otvarana vatra na policiju i da su pritom stradali nedužni ljudi.

Kotevski je precizirao da su općini Čair na policiju pucalo iz štaba albanske Demokratske unije za integraciju (DUI), a da je u Aračinovu, u pucnjavi između naoružanih lica i policije, jedna osoba smrtno stradala.

Među privedenima je i Agim Krasniqi, iz sela Kondovo u blizini Skoplja, koji je poznat iz pobune etničkih Albanaca na sjeverozapadu Makedonije 2001. kao jedan od vođa tzv. Albanske nacionalne armije.

Šestomjesečna pobuna je okončana uz posredovanje Evropske unije i raspoređivanje snaga NATO u bivšoj najjužnijoj jugoslavenskoj republici, ali je Krasniqi kasnije prijetio da će ukoliko policija silom pokuša da izvede pobunjenike iz ANA pred sud, njegova oružana grupa napasti Skoplje, glavni grad Makedonije.

Krasniqi se u kampanji pred ove parlamentarne izbore u Makedoniji kandidirao ispred Demokratske partije Albanaca (DPA).

Predizbornu kampanju u Makedoniji obilježilo je nasilje između suparničkih albanskih DPA i Demokratske unije za integraciju (DUI) u borbi za glasove među sunarodnjacima, koji prema procjenama čine između četvrtine i trećine stanovnika Makedonije.

Prema posljednjim podacima koje je saopćila Državna izborna komisija, na osnovu 98,49 posto obrađenih podataka, najviše glasova osvojila je koalicija "Za bolju Makedoniju", na čelu sa VMRO-DPMNE, za koji se opredijelilo 46,89 posto birača, dok je njen konkurent, "Sunce - Koalicija za Evropu" osvojila je 22,7 posto glasova U albanskom bloku najviše glasova dobila je DUI - 10,76 posto, a DPA 9,89 posto.

Odziv birača bio je 57,45 posto od ukupno 1.779.116 upisanih građana s pravom glas.

"Prihvatajući presudu glasačke kutije, oboje, i pobjednici i gubitnici prihvataju da se upuste u javnu debatu i da na sljedećim izborima budu predmet suđenja naroda. I dobitnici i gubitnici dijele odgovornost o napretku zemlje", ocijenio je Davis.

Davis je na kraju "pozvao vlasti da istraže i izvedu pred lice pravde počinioce nasilja" i zaključio da "napredak Makedonije ka demokratiji ne smije biti ometen jučerašnjim tragičnim incidentima".

Incidente tokom izbora u Makedoniji osudili su danas i zvaničnici Evropske unije, Visoki predstavnik za vanjsk politiku i sigurnosti Javier Solana i komesar za proširenje Olli Rehn.

Međunarodni posmatrači Organizacije za evropsku sigurnost-Kancelarije za Kancelarija za demokratske institucije i prava čovjeka (OEBS-ODIHR) i SE su u preliminarnom izvještaju o izbornom procesu danas objavljenom u Skoplju, ocijenili da izbori u Makedoniji nisu ispunili standarde OEBS i SE Evrope o slobodnom, fer i demokratskom izjašnjavanju građana.