Zbog požara u pozorištu u Pazinu
57

Tarik Filipović bi mogao ostati bez sve svoje imovine

Klix.ba
Tarik Filipović
Tarik Filipović
Poznati bh. glumac Tarik Filipović, koji godinama živi i radi u Hrvatskoj, mogao bi ostati bez sve svoje imovine. Naime, njega i njegovog glumačkog partnera Renea Bitorajca te njihovog menadžera Tomislava Kašljevića je još prije nekoliko godina tužilo Pučko otvoreno učilište (POU) u Pazinu, jer su tokom predstave izazvali požar. Nedavno im je stigla nepravosnažna presuda da su dužni 1,7 miliona kuna sa zateznim kamatama.

"To je oko četiri miliona kuna sve zajedno. Da nam uzmu sve što imamo i dalje bismo im bili dužni", rekao je Filipović za Jutarnji.hr.

Bh. glumcu je u ovoj situaciji najteže, jer je tužilac jedinu njegovu nekretninu, kuću u Istri, blokirao kako bi osigurao povrat novca.

Glumci i menadžer su uložili žalbu te smatraju da su im Općinski sud u Pazinu, ali i tužilac, nepravedno nanijeli štetu budući da su osim troškova inventara stradalog u požaru, a riječ je o zastoru i dijelu bine, kao i prvih nekoliko redova stolica koje su stradale od vode prilikom intervencije vatrogasaca, njima zaračunali obnavljanje gotovo cijele dvorane.

Uz to ih i Croatia osiguranje, koje je podmirilo štetu Pučkom otvorenom učilištu, također tuži, tražeći od njih regres od 300.000 kuna, koje su morali platiti za štetu.

Naime, do incidenta je došlo još u ljeto 2004. godine kada je na predstavi jedna prskalica slučajno zapalila zastor. Publika iz prvog reda upozorila je da nešto gori te je Rene uzeo aparat za gašenje požara i počeo gasiti vatru koja je buknula i dosezala do nekoliko metara.

"Ja sam skakao i pokušao povući zastor kako bismo ga na podu izgazili i ugasili vatru, ali nisam uspio", kazao je Bitorajac.

Tragikomično je bilo da su, nakon što su glumci upozorili publiku da napusti dvoranu zbog vatre, gledatelji najprije ostali na mjestima, smatrajući da je i zastor u plamenu zapravo dio predstave.

Filipović je u jednom trenutku viknuo "požar", a publika se na to samo nasmijala.

No, kada su vidjeli da nije u pitanju šala, odmah su napustili dvoranu, obvjavio je Jutarnji.hr.

Sud je danas presudio da trebaju platiti 1,7 miliona kuna s kamatama. U tu je cijenu, među ostalim, uračunata i obnova stolica, koje su zbog gašenja bile zaprašene, ali i izgubljena zarada dok se dvorana obnavljala. No najveći problem, prema onome što su glumci i istakli u svojoj žalbi, predstavlja način zbrajanja štete, odnosno način zaključivanja, prema kojem je sud zapravo kumulativno zbrajao tzv. privremene situacije.

Još veći apsurd u svemu tome je što je PUO za obnovu dvorane od 2008. do 2009. od Ministarstva kulture te Županije i Grada Pazina već dobilo 2,7 miliona kuna, pa bi na tužbi protiv glumaca, donacijama i odšteti osiguravajućega društva ukupno moglo zaraditi oko milion eura.